Hlavní obsah

Kdo spáchal sebevraždu ve Špandavě? Vědci vyvrátili populární konspirační teorii

Salcburská univerzita vyvrátila konspirační teorii o Hessovi.Video: Zuzana Lachnitová

 

Reklama

Fámy o tom, že v berlínské věznici nesedí Hitlerův nástupce Rudolf Hess, ale jeho dvojník, začaly kolovat prakticky hned po Norimberském procesu.

Článek

Týmu rakouských vědců se podařilo vyvrátit jednu z oblíbených konspiračních teorií, které se týkají druhé světové války. Podle konspirátorů putoval po Norimberském procesu do berlínské věznice Špandava dvojník Rudolfa Hesse, nástupce Adolfa Hitlera.

Výzkumníkům ze Salcburské univerzity se podařilo získat vzorky DNA od vzdálených Hessových příbuzných – porovnali je s krví „vězně číslo 7“, která pochází z roku 1982. Shoda v mužských chromozomech Y byla 99,99 procenta. Výsledky tým publikoval ve vědeckém časopise Forenzní věda a mezinárodní genetika.

„Většinou testy DNA, které jsou určeny pro testy otcovství, nefungují u vzdálených příbuzných. My jsme ale věděli, že majitelé vzorků mají stejnou otcovskou linii,“ řekl pro The Guardian jeden z autorů studie, profesor Jan Cemper-Kiesslich. Autoři studie také uvedli, že vědci, kteří prováděli analýzu vzorků, nevěděli o příběhu, který se za nimi ukrýval, píše The Guardian.

Teorii o Hessově nahrazení dvojníkem věřil i jeho vězeňský doktor nebo tehdejší prezident Spojených států Franklin D. Roosevelt. Domněnkám nahrávalo i to, že se Hess odmítal až do roku 1969 setkat se svou rodinou, nebo že údajně trpěl amnézií (čímž se podle konspirační teorie vysvětlilo, že si nepamatoval události, které by si pravý Hess pamatovat měl).

Rudolf Hess byl zatčen v roce 1941 poté, co seskočil padákem ve Skotsku, kde chtěl údajně vyjednat mír mezi Velkou Británií a Německem. Do konce války byl umístěn v několika věznicích, včetně londýnského Toweru.

Za zločiny proti lidskosti byl při Norimberském procesu v roce 1947 odsouzen k doživotnímu trestu, ten si odpykával v Berlíně ve věznici Špandava. Tam také v roce 1987 spáchal sebevraždu ve věku 93 let. Věznice byla po jeho skonu srovnána se zemí, Hess byl jejím posledním vězněm.

Tělo druhého Hitlerova nástupce bylo v roce 2011 zpopelněno, úřady se snažily zabránit tomu, aby se jeho hrob stal poutním místem neonacistů.

Reklama

Doporučované