Hlavní obsah

Kdo stojí v pozadí Trikolóry? Právník, co se radí s Hrdličkou

Foto: Profimedia.cz

Politici Trikolóry v letošní kampani.

Reklama

Kampaň Trikolóry konzultuje podle zjištění Seznam Zpráv lobbista Tomáš Hrdlička nebo exministr z éry Věcí veřejných Kamil Jankovský.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Koalice Trikolóry, Svobodných a Soukromníků se chystá v závěru kampaně rozeslat lidem leták, ve kterém bude apelovat na pravicové voliče zejména koalice Spolu. Varovat bude před vznikem další opoziční smlouvy.

„Lídr koalice Petr Fiala prohlásil, že po volbách chtějí spolupracovat s Piráty. Já je považuji za ultralevici a to zpoždění za opoziční smlouvu dvě. Programově je to prázdné a názorově zcela protichůdné,“ popsal záměr Seznam Zprávám Jindřich Rajchl, dvojka koalice na pražské kandidátce.

Právě tento právník, který v minulosti působil jako místopředseda fotbalového svazu, je figurou, která má v rámci Trikolóry značný vliv. Jak oficiálně, tak v zákulisí. Jeho manželka poskytla koalici nejvyšší dar v kampani ve výši 400 tisíc korun.

Rajchl je také spojkou na lobbistu a někdejšího člena ODS Tomáše Hrdličku nebo bývalého ministra pro místní rozvoj za Věci veřejné Kamila Jankovského. Oba konzultovali závěr kampaně Trikolóry, Jankovský hnutí také přispěl částkou 50 tisíc korun.

Právník vysvětluje, že ani jeden z mužů pro koalici nepracuje oficiálně, ani není zapojen do struktur Trikolóry. „Párkrát jsem se Kamilem Jankovským setkal. Není ale interně zapojený do struktur Trikolóry. S Tomášem Hrdličkou jsou kamarádi, já se s ním párkrát viděl i před tím. Jsme za jeho podporu rádi,“ popsal Rajchl vztah k exministrovi,“ říká Rajchl.

Jak se ti tři dali dohromady? Rajchlova žena, hlavní sponzorka Trikolóry, vlastní podíl v restauraci Manú Praga v centru Prahy. Podnik sídlí v domě, kde „hnízdí“ společnosti podnikatele Tomáše Hrdličky. „V tom domě má jeho firma sídlo, takže v naší restauraci je častým hostem. Takže tam se potkáváme a bavíme se,“ dodává Rajchl.

Exministr Jankovský popisuje, že podobu brožury s Rajchlem řešil, dlouhá léta se zná také s Hrdličkou. „Trikolóra má šanci, když v kampani bude jasně říkat, že je proti Pirátům, proti Green Dealu a přijetí eura. Je spoustu nerozhodnutých voličů,“ řekl Jankovský Seznam Zprávám.

Sám Rajchl na sebe v minulosti upozornil především ve fotbalovém světě. Jako advokát několik let obhajoval stíhaného bosse a někdejšího šéfa fotbalového svazu Františka Chvalovského, kterému pomohla až Klausova amnestie.

Dnes už se prý příliš nevídají. „V politice mi neradí, za poslední rok jsem s ním nemluvil. Byl to můj klient, obhajoval jsem ho, ale kauza skončila někdy v roce 2012. Od té doby jsme spolu v minimálním kontaktu,“ popisuje Rajchl.

Později byl místopředsedou fotbalové asociace v době předsedy Ivana Haška a následně i Miroslava Pelty. V roce 2011 měl zájem stát se šéfem tuzemské kopané, s Peltou ale prohrál. Z vysokých pozic ve fotbalovém světě zmizel v roce 2013.

Foto: Profimedia.cz

V roce 2011 kandidoval Jindřich Rajchl na předsedou Fotbalové asociace ČR. Vyhrál Miroslav Pelta.

„Ve chvíli, kdy se Pelta stal šéfem, jsem nechtěl pokračovat. Nesouhlasil jsem s jejich směrem, jednoznačně se to později ukázalo, varoval jsem delegáty, že to skončí špatně. Kauzy kolem Pelty a Berbra mě nepřekvapily, všichni věděli, že policie se o dění ve fotbale zajímá,“ vzpomíná na vztahy s fotbalovými šíbry.

Dnes se o fotbal stále zajímá, nejde však o ten klasický, ale americký - jehož je komentátorem. „Dneska moje ambice leží v politice a ve sportu v NFL,“ tvrdí.

Sázka na bývalé voliče ODS

Trikolóra hodlá v závěru kampaně cílit na nerozhodnuté pravicové voliče. „Cílíme na bývalé voliče ODS. Její spojení s lidovci a TOP 09 je programový a názorový kočkopes. Vždyť prohlášení politiků koalice Spolu se liší v zásadních věcech,“ dodává advokát.

Hnutí počítá s kontaktní kampaní, ve které je podpoří zpěvák Daniel Landa nebo Ondřej Hejma.

Přehled všech kandidátů do voleb

Foto: Seznam Zprávy

Podívejte se v našem speciálu Volby 2021, kdo kandiduje ve vašem kraji.

„Vždycky jsem smýšlel pravicově a konzervativně. Poté, co ODS tuto linku opustila a vrhla se doleva, je tu de facto jediný pravicový konzervativní subjekt, který konvenuje mému smýšlení,“ říká Rajchl.

Brání se spojování či připodobňování Trikolóry k hnutí SPD či Volnému bloku, které podobně jako Trikolóra hlasitě kritizují proticovidová opatření a zpochybňují očkování.

„Lišíme se hlavně ekonomicky. SPD považuji za ekonomicky levicové hnutí. Co se týká Volného bloku, fakt nechceme být bulvár, nechceme trhat stolečky ve Sněmovně a říkat, že někomu dáme flákanec,“ míní Rajchl, jehož politickým vzorem je maďarský premiér Viktor Orbán.

Aktualizace: V původní verzi textu jsme v citaci „S Tomášem Hrdličkou jsou kamarádi“ nedopatřením zaměnili slovo jsou za jsme. Za nepřesnost se omlouváme.

Reklama

Doporučované