Hlavní obsah

Jaké prášky berete? Spouští se databáze přístupná nejen lékařům

Foto: Pixabay

Chronicky nemocní mohou denně brát až 20 léků. Sdílený záznam má zabránit nevhodným kombinacím.

Reklama

Novinka v českém zdravotnictví má zabránit špatným kombinacím užívaných léků a zlepšit efektivitu léčby. Jak funguje a kdo všechno vaše data uvidí?

Článek

Princip lékového záznamu je jednoduchý – jde o seznam vystavených nebo vydaných eReceptů každého pacienta. Data už dnes sbírá centrální úložiště a jejich sdílení je spíš posunutím k novým možnostem.

„Aktuálně je již takový seznam eReceptů dostupný zdarma samotnému pacientovi prostřednictvím webové nebo mobilní aplikace. Nově bude možné, aby s lékovým záznamem pracovali při poskytování zdravotních služeb lékaři a lékárníci, u kterých se zároveň prokáže vztah k danému pacientovi,” popsala pro Seznam Zprávy mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Barbora Peterová.

Sdílení dat má zamezit situacím, kdy pacient dostane od několika lékařů předepsané různé léky, které se nesnesou nebo mohou ve vzájemné kombinaci zdraví dokonce poškozovat. Zatím se každý lékař musí spoléhat jen na přehled o těch lécích, které sám předepsal, a na informace od pacientů. Ti ale často sami nemívají kompletní přehled a užívaná léčiva si nepamatují. Například chronicky nemocní pacienti užívají někdy až 20 léků denně a může dojít k tomu, že začnou brát léky s protichůdnými účinky.

Jak na to

Lékový záznam je součástí rozhraní eRecept, do kterého mohou pacienti vstupovat na webu i přes mobilní aplikaci. Pro přístup je podle Barbory Peterové třeba vlastnit buď nový elektronický občanský průkaz s čipem nebo si zřídit účet na eidentita.cz – v tom případě je ale nutné ještě identitu ověřit na některé z poboček veřejné správy Czech POINT.

Anketa

Jak často berete léky?
Skoro vůbec
16,4 %
Nejvýše jednou za půl roku
1,8 %
Zhruba jednou za čtvrt roku
1,7 %
Každý měsíc
3,4 %
Častěji
76,7 %
Celkem hlasovalo 3049 čtenářů.

„Lékaři a lékárníci přistupují do lékového záznamu na základě schválení SÚKL a skrze autentizační elektronické klíče vydané na konkrétní ověřenou osobu. Nahlédnout do lékového záznamu mohou jen povolané osoby,” dodává Peterová. Jde o lékaře, kteří prokážou vztah s pacientem. Například někdy předepsali lék, který si pacient vyzvedl.

Přestože ústav mluví o pozitivech sdíleného záznamu, nechává lidem možnost přístup ke svým datům omezit, a to online i offline. Od prosince tak každý může udělit nesouhlas s nahlížením – zvlášť pro lékaře, zvlášť pro lékárníky a zvlášť pro klinické farmaceuty.

Odpovědnost za medikaci

„Pokud nastavení nesouhlasů bude provádět pacient online, má v internetové aplikaci možnost také vybrat konkrétního lékaře nebo konkrétního lékárníka, kterým souhlas s nahlížením udělí, pro ostatní lékaře nebo ostatní lékárníky by pak byl přístup zakázán. Je nezbytné dodat, že vybírat lze z těch zdravotnických pracovníků, kteří už někdy v minulosti pacientovi poskytli zdravotní službu,” dodává k věci mluvčí. Do června 2020 se k záznamům zdravotníci ani lékaři nedostanou. Úprava nastavení je ale možná i potom.

Omezovat sdílení údajů o lécích ale SÚKL nedoporučuje, sníží se tak podle něj bezpečnost léčby a pacient na sebe v podstatě bere odpovědnost za chyby v medikaci, na které by se díky sdílení přišlo.

Otázky však vyvolává odolnost systému proti případným únikům dat a jeho kyberbezpečnost. Lidé se ale podle Peterové nemusí bát – v záznamu se objevují pouze informace o medikaci, zabezpečení navíc kontroloval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) i Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

Reklama

Související témata:

Doporučované