Hlavní obsah

Saúdská Arábie řekla, kdy obnoví trh s ropou. Kdo na útoku vydělá?

Rozhovor s analytikem Tomášem Pfeilerem o dopadech útoku na ropná zařízení.Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Saúdská Arábie se vzpamatovává ze sobotního útoku na svá ropná zařízení, kvůli kterému přišla o více než polovinu průměrné denní těžby.

Článek

Saúdská Arábie podle svého ministra energetiky obnovila 50 procent produkce ropy, která byla zastavena po sobotních útocích na ropná zařízení v zemi. Ministr princ Abdalazíz bin Salmán také řekl, že saúdskoarabský trh s ropou bude plně funkční do konce září. Ropný šok, který útok způsobil ale negativně zapůsobí na převážnou většinu sektorů využívajících ropu jako vstup. „Koho to pak ovlivní opravdu hodně, jsou aerolinky, protože ropa je významnou částí jejich nákladů,” říká analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler.

Kdo na útoku na ropná zařízení Saudi Aramco nakonec vydělá, jsou vývozci ropy. Ta je dražší a její cena může v krajním scénáři vyšplhat až ke 100 dolarům za barel. „Ruce si mnou také členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), kromě poškozené Saúdské Arábie, nebo i Rusko,” říká Pfeiler.

Mezi členy tzv. OPECu patří třeba Spojené arabské emiráty, Katar nebo Írán. Na něj se v souvislosti s útokem ukazuje prstem ze všech stran. Jako první ho za viníka označily Spojené státy a pak i Saúdové. Dnes se přidal i šéf NATO Jens Stoltenberg.

„Všichni spekulují, jak dlouho bude trvat, než se situace vrátí do normálu. Samotné Aramco ale věří, že se problém vyřeší za několik týdnů. Situaci by měla zvládnout Saúdská Arábie sama. Má dostatek vlastních rezerv, které může v takovém případě uvolnit. Je tu ale možnost, že Saúdové učiní odvetná opatření a konflikt může ještě eskalovat,” říká Tomáš Pfeiler.

Reklama

Související témata:

Doporučované