Hlavní obsah

Kdo vystřídá Junckera? Volba šéfa komise se komplikuje. Maďaři straší Sorosem

Volba nového předsedy Evropské komise se komplikuje.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Po několika odkladech a s tříhodinovým zpožděním začal dnes summit EU, který řeší obsazení klíčových funkcí ve vedení unie. Po dvou hodinách ale bylo jednání přerušeno, aby mohli šéfové států a vlád absolvovat další sadu dvoustranných jednání. Informoval o tom mluvčí předsedy Evropské rady Donalda Tuska Preben Aamann.

Článek

Kýžená dohoda o obsazení postů v čele Evropské komise, Evropského parlamentu a dalších institucí se rodí velice komplikovaně a šéfové států a vlád už možný kompromis při sérii schůzek a konzultací marně hledali před začátkem odloženého večerního jednání.

„Tusk nyní zorganizuje bilaterální schůzky s lídry. Summit začne znovu, až budou tato jednání u konce,“ uvedl Aaman na twitteru.

Předseda Evropské rady Donald Tusk na večerním jednání summitu evropským lídrům navrhne, že by se měl novým předsedou Evropské komise stát sociální demokrat. Tusk o konkrétních jménech nehovořil, pokud by ale funkci šéfa EK skutečně získali socialisté, pak by zřejmě nominovali Nizozemce Franse Timmermanse. Proti němu ale ostře vystupují zástupci zemí Visegrádské čtyřky, včetně České republiky. Podle mluvčího maďarské vlády Zoltána Kovácse podporuje Timmermanse americký miliardář George Soros.

Předseda Evropské rady Donald Tusk předložil europoslancům návrh na obsazení vrcholných postů v Evropské unii. Nástupcem Jean-Claudea Junckera v čele Evropské komise by se podle něj měl stát sociální demokrat. Obsazením nejvyšších postů v EU se budou v Bruselu na mimořádném summitu zabývat také šéfové států a vlád evropské osmadvacítky.

Mimořádný summit EU, jehož úkolem je rozhodnout o obsazení vedoucích funkcí v Unii, měl začít v půl sedmé večer. Ale nakonec začal až s tříhodinovým zpožděním. Odklad začátku je důsledkem série jednání mezi jednotlivými lídry, kteří ladí své pozice ohledně jednotlivých kandidátů do čela unijních institucí. Zástupci V4 mluvili s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Během odpoledne se Tusk postupně sešel se španělským socialistickým premiérem Pedrem Sánchezem, maďarským premiérem Viktorem Orbánem a nizozemským premiérem Markem Ruttem, o němž se hovoří jako o jednom z kandidátů na Tuskův post. Tusk jednal rovněž se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim.

Jako osoby s dostatečnou zkušeností zmínil francouzský prezident Emmanuel Macron například nynějšího prvního místopředsedu komise Franse Timmermanse, vyjednavače pro brexit Michela Barniera a komisařku pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerovou. K Timmermansovi v čele EK se ale při příjezdu na summit vyjádřil odmítavě český premiér Andrej Babiš. Naopak současný šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker vidí Timmermansovu kandidaturu optimisticky. „Frans je jeden z lidí, s nimiž je nutno vážně počítat,“ řekl při příchodu na jednání.

S možným nástupem Timmermanse do čela komise mají ale problém nejen státy ze středu a východu Evropy, včetně zemí Visegrádské skupiny, tedy Polska, Maďarska, Slovenska a ČR, ale také údajně například Italové.

„Je pravda, že pan Timmermans se vícekrát vyjádřil negativně k našemu regionu a také měl úplně jiné názory na migraci, než máme my,“ uvedl Babiš, který současného místopředsedu EK popsal jako „člověka, který bývalé východní Evropě moc nefandí“. Země V4 by si podle českého premiéra rovněž představovaly vyšší zastoupení žen ve vedoucích funkcích. Babiš v této souvislosti konkrétně hovořil o komisařce Vestagerové.

Podle agentury DPA by Evropská lidová strana, která má nejvíce europoslanců, mohla získat post předsedy Evropského parlamentu a šéfa unijní diplomacie. Jeden z nich by mohl obsadit Manfred Weber. Konzervativec Weber byl přitom původně žhavým kandidátem na předsedu Evropské komise. V pátek ale německý list Die Welt informoval, že se představitelé části unijních zemí, kteří se sešli na summitu G20 v japonské Ósace, dohodli, že tento Němec v čele EK neusedne. Zástupce třetí nejsilnější europarlamentní frakce – liberálů z Obnovy Evropy – by podle návrhu mohl získat po Tuskovi funkci šéfa Evropské rady.

Předseda schůzky Donald Tusk zřejmě počítá s variantou, že by se Weber stal novým předsedou europarlamentu a vedení komise by připadlo socialistovi Timmermansovi. Kuloární teorie v takovém případě zmiňují možnost, že by se po Tuskovi koncem roku stal novým předsedou Evropské rady například končící belgický premiér Charles Michel či jeho nizozemský kolega Mark Rutte.

Německá kancléřka Angela Merkelová v sobotu po summitu G20 v Ósace řekla, že takzvaní spitzenkandidáti jsou „každopádně součástí řešení“. Kromě premiérů V4 princip hlavních kandidátů odmítá například i Macron.

Timmermans jako Sorosova loutka?

Evropská lidová strana (EPP) by učinila historický omyl, kdyby pomohla do čela Evropské komise zvolit Franse Timmermanse. V dopise zaslaném předsedovi EPP Josephovi Daulovi to podle serveru Origo napsal maďarský premiér Viktor Orbán. Podle mluvčího maďarské vlády Zoltána Kovácse podporuje Timmermanse americký miliardář George Soros.

V dopise, jehož plný text server Origo zveřejnil, Orbán píše, že by podpora Nizozemce Timmermanse do čela Evropské komise byla „vážnou, ba historickou chybou“. Znamenalo by to totiž, že se strana, která vyhrála volby do Evropského parlamentu, jednoduše vzdá něčeho, za co bojovala, napsal maďarský premiér a označil to za „ponižující“. Takový krok by podle něj vedl mimo jiné ke ztrátě důvěry v očích voličů.

Maďarský premiér v dopise zároveň přiznává, že si je vědom, že má v současnosti jeho strana Fidesz pozastavené členství v EPP, a nemůže tak mít na politiku strany žádný vliv. Členství Fideszu bylo pozastaveno letos v březnu kvůli údajnému porušování principů právního státu v Maďarsku. V závěru listu maďarský premiér vyzývá, aby předseda EPP Daul udělal vše proto, „aby takové porážce“ zabránil.

Také mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács uvedl, že pro Budapešť je obsazení funkce předsedy EK Fransem Timmermansem nepřijatelné. Důvodem je podle něj to, že jej podporují socialisté a také americký miliardář maďarského původu George Soros. „Během funkčního období současné komise se ukázalo, že Frans Timmermans je mužem George Sorose,“ uvedl Kovács. Kdyby stanul Nizozemec v čele komise, ovládala by ji podle něj „Sorosova loutka“.

Summit se obvykle snaží o konsenzuální rozhodování, Tusk už ale dal najevo, že o věci může nechat hlasovat, rozhodnutí chce totiž mít dnes v noci či nejpozději v pondělí. V týdnu totiž bude europarlament vzešlý z květnových voleb hlasovat o svém novém předsedovi.

Kromě předsedy Evropské komise, Evropské rady, Evropského parlamentu a vysokého představitele pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku se bude hledat vhodný kandidát i do čela Evropské centrální banky. Uchazeči se hledají nejen podle příslušnosti k jednotlivým politickým frakcím, ale ve snaze zachovat rovnováhu i podle pohlaví a zeměpisných oblastí.

Reklama

Doporučované