Hlavní obsah

Kdo vyzradil tajné informace, ptá se soud elitních policistů

Dřívější významný důstojník útvaru Vokál je obžalovaný z vyzrazení informací o připravovaném zásahu.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Nejvýznamnější důstojníci bývalého Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu jeden po druhém přicházeli od rána k Obvodnímu soudu pro Prahu 5. A to kvůli svému bývalému kolegovi Luďku Vokálovi. Dřívější významný důstojník útvaru Vokál je obžalovaný z vyzrazení informací o připravovaném zásahu lidem, kterých se týkal.

Článek

Vokál nařčení odmítá a obviňuje státního zástupce ze lží.

Významnou postavou celého příběhu je brněnský podnikatel Albin Arifovič. Právě jemu měl Vokál prozradit informace o akci známé pod názvem Vidkun. Ta se týkala hlavně politiků a policistů z Olomouckého kraje, včetně bývalého ministra vnitra Ivana Langera a tehdejšího hejtmana Jiřího Rozbořila. Arifovič mohl lidi, na které byl zásah namířen, varovat.

Soud chtěl Arifoviče a jeho manželku vyslechnout už v září. Tehdy bez omluvy nepřišli a soud oběma uložil pokutu pět tisíc korun. Dnes přišli, ale trvali na tom, že budou vypovídat jen s vyloučením veřejnosti. Protože je sám Arifovič policií také vyšetřován, soud tomu vyhověl. Soudkyně měla obavy, aby veřejný výslech Arifoviče nenarušil probíhající vyšetřování. Není tak jasné, co Arifovič soudu řekl.

K výslechu musel i bývalý šéf protimafiánského útvaru, dnes náměstek ředitele celní správy Robert Šlachta. Ten Arifoviče také osobně znal. Soudu řekl, že se s ním ale už deset let neviděl a stýkal se s ním pouze v rámci své práce jako tehdejší řadový detektiv. Když se Šlachty soudkyně ptala na podrobnosti plánování akce Vidkun, po letech si toho už moc nepamatoval. Řekl ale, že ho údajné vyzrazení informací překvapilo.

Soudkyně nakonec jednání odročila na prosinec, kdy by měly zaznít závěrečné řeči.

Reklama

Doporučované