Hlavní obsah

Kdo zabil švédského premiéra? Novinář vypátral vraha díky Stiegu Larssonovi

Výzva s Janem Stocklassou: O pátrání po vrahovi švédského premiéra i růstu pravicového extremismu.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dal jsem policii v podstatě manuál, jak objasnit atentát na premiéra Olofa Palmeho, říká Jan Stocklassa. Jako jedinému mu časopis Expo otevřel archiv Stiega Larssona, slavného autora trilogie Milénium. A on tvrdí, že na jeho základě vyřešil vraždu švédského předsedy vlády, která se stala před 33 lety.

Článek

„Dvacet velkých krabic plných dokumentů. Věnují se hlavně pravicovému extremismu a čtvrtina z nich je o vraždě premiéra Olofa Palmeho,“ popisuje bývalý diplomat a investigativní reportér Stocklassa, co našel v dokumentech, které po sobě nechal novinář a spisovatel Larsson.

Ve své knize Odkaz Stiega Larssona: Po stopách vraždy Olofa Palmeho sám používá z dokumentů o pátrání po vrahovi premiéra přímé citace. „Nejde o fikci. Napsal jsem to jako příběh, dokumentární román, ale sto procent je pravda,“ tvrdí Stocklassa.

Důkazy předal švédské policii ještě před vydáním a ta už teď údajně postupuje po stopách atentátníka. Stocklassa odhaduje, že do dvou let by mohlo být jeho jméno známo oficiálně, prokurátor ale mluví spíš o víc než pětinásobku času.

„Vraždu organizovali Jihoafričani kvůli tomu, že Palme chtěl zveřejnit jejich obchodování se zbraněmi. Prostředník žije na Kypru a možného vraha, kterému přezdívám Jakob, využili jako obětního beránka,“ vysvětluje otevřeně.

K propagaci svého díla používá i záběry skryté kamery, jež Jakoba natočila. „Rozrastrovali jsme jeho tvář, abychom ho trochu chránili, přestože na švédských fórech už běžně koluje jeho občanské jméno i adresa, kde bydlí.“ Video pořídil ve spolupráci s Češkou, které dal pro její větší bezpečí jméno Lída Komárková.

Jeho tehdejší spolupracovnice, dnes životní partnerka, použila léčku, aby s údajným vrahem navázala kontakt. „Nejvíc jsem se o ni bál, když šla do jeho bytu. Po publikování vznikla fáma, že pracuje pro bezpečnostní službu jiné země a ušila boudu na mě, to ale mohu vyloučit,“ říká autor.

Kam povede nové vyšetřování švédské policie a kde udělala před třiceti lety chybu? Je možné, že novinář odhalil vraždu, se kterou si nikdo nevěděl rady? Byla by další kniha Stiega Larssona o Olofovi Palmem? A co by říkal o nástupu pravicového extremismu v Evropě? Podívejte se na celý rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované