Hlavní obsah

Kdo začal podnikat v létě, tomu stát místo podpory nedá ani korunu

Foto: NUTRIADAPT

Brněnská pobočka firmy Nutriadapt. Ilustrační foto.

Reklama

Ještě během letních prázdnin se zdálo, že koronavirus z Česka zmizel. Města znovu ožila, lidé se přestali bát a roušky se nosily jen v hromadné dopravě. Kdo rozjel nové podnikání, má na podzim velký problém.

Článek

Tomáš Hloušek je ve svých 27 letech už poměrně zkušený podnikatel, který mimo jiné zakládal největší síť kvízů v České republice s názvem Hospodský kvíz. Jak sám říká, „v době mezi 1. a 2. koronavirovou vlnou se odhodlal začít podnikat“ a rozšířil své portfolio o něco dalšího.

„Potřeboval jsem novou výzvu,“ říká Hloušek v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Všechno začalo už na začátku letošního června. Tehdy Hloušek narazil v Brně na franšízu Nutriadapt, která svůj byznys staví na výživovém poradenství. Pozornost si podle podnikatele značka získala hlavně tím, že před lety sám její služby využíval.

„V Brně byly na prodej dvě pobočky a líbil se mi ten koncept. Rozhodl jsem se, že od počátku srpna provozovny znovu probudím k životu. Tak jsem se stal jejich majitelem,“ popisuje Hloušek.

Krátce po znovuotevření poboček se vše zdálo v pořádku. Výsledky za září dokonce nasvědčovaly úspěchu. Pak ale přišla tvrdá rána, a to nejen pro brněnského podnikatele. Přibývající počty nakažených překonaly hranici únosnosti a vláda znovu nakázala opatření proti šíření viru.

Přibývala místa, kde byla vyžadována rouška. Došlo na přechod na distanční výuku ve školách až k uzavírání provozoven.

To mělo pro Tomáše Hlouška, který sotva dva měsíce zpět spustil nové podnikání, fatální dopady. Stejně jako ostatní živnostníci a firmy provoz uzavřel. Vzhledem k nízkým finančním rezervám podniku se rozhodl požádat alespoň o státní podporu z programu COVID - Nájemné II.

Stát prostřednictvím něj přispívá podnikatelům za červenec, srpen a září 50 procenty na nájem. Proti jarní výzvě programu odpadla podmínka slevy 30 procent od pronajímatele. Stále ale platí to, že při podání žádosti musí zájemce o dotaci doložit uhrazení alespoň poloviny nájmu.

Maximální suma, o kterou je možné žádat, činí deset milionů korun. A je tu i další podmínka. Oprávněným žadatelem je nájemce, jenž užívá provozovnu, která není v jeho vlastnictví, na základě nájemní smlouvy uzavřené s pronajímatelem a účinné před datem 1. července 2020.

„Nechápu tu logiku. Provozuji pobočky sice teprve od srpna, ale zavřeno mám úplně stejně jako ostatní. Nemohl jsem v létě, kdy jsem se rozhodl, že do nového podnikání půjdu, vědět, že za pár týdnů bude zase vše zavřeno. Za srpen a září jsem již nájem řádně platil, za červenec po státu žádné příspěvky nechci,“ popisuje pocity Hloušek poté, co zjistil, že se státní podpory nedočká.

„Dozvěděl jsem se to až při vyplňování žádosti. V čestném prohlášení jsem si všiml této výjimky. Volal jsem dokonce na infolinku Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Na můj dotaz ‚Proč‘ jsem ale dostal odpověď jen ‚Bohužel to tak je‘,“ pokračuje podnikatel ve vyprávění.

Tisková mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová pro Seznam Zprávy potvrdila, že právě k 1. červenci se vztahuje povinnost žadatele mít uzavřenou a účinnou nájemní smlouvu.

Jako důvod MPO uvádí, že podnikatelé čerpají podporu za celé rozhodné období - tedy červenec, srpen a září 2020. „Aby na tyto měsíce mohl žadatel čerpat podporu na nájemné provozovny, musí mít uzavřenu nájemní smlouvu s pronajímatelem. Na podnájemní vztahy je analogicky možné žádat rovněž,“ vysvětluje Filipová.

Ministerstvo své rozhodnutí o podmínkách programu COVID - Nájemné II obhajuje jednoduchým argumentem. Kdo začal v létě podnikat, měl se na takový průběh opatření připravit. „Pokud někdo v takto složitém období a za nejistého vývoje epidemické situace činnost v nové provozovně zahajoval, dá se důvodně předpokládat, že se dostatečně smluvně zajistil proti případným rizikům,“ dodává tisková mluvčí za Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Brněnský podnikatel dokazuje opak. „Už teď vím, že mám prostě smůlu a 81 000 korun za nájem zavřených provozoven v centru Brna musím platit ze svých soukromých rezerv. Jeden měsíc to ještě zvládnu, druhý už určitě ne,“ popisuje Hloušek likvidační rozměry výjimky programu COVID - Nájemné.

Podnikatel však nepřijde jen o finanční podporu. Do celkové bilance se započítává i ušlý zisk. Ten jde podle něj průměrně za měsíc podnikání do stovek tisíc korun.

V České republice platí od 22. října zákaz maloobchodního prodeje a služeb. Výjimku mají potraviny, drogerie, lékárny nebo květinářství. Ze služeb jsou to servisy, odtahy vozidel nebo pohřební služby. Povolené provozy mohou fungovat od pondělí do soboty maximálně do 19:59, většina z nich musí být o nedělích zavřená.

Poslední den v týdnu mohou být k dispozici čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, nádražích a ve zdravotnických zařízeních a obchody a stánky s pietním zbožím.

Reklama

Doporučované