Hlavní obsah

Kdo zastaví Putina? Teď chce získat i přístavy na Azovském pobřeží, tvrdí novinářka

Situace na Ukrajině po incidentu v Kerčském průlivu.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na konci listopadu ruská loď narazila do ukrajinského remorkéru nedaleko pobřeží Krymu a ruská pobřežní stráž následně zahájila palbu na tři ukrajinské lodě. Ke střetu došlo v okamžiku, kdy se lodě přiblížily k novému mostu, který vede přes Kerčský průliv.

Článek

Rusko anektovalo Krym v roce 2014 a před nedávnem bylo obviněné, že brání ukrajinským lodím proplouvat Azovským mořem.

Na tuto krizi reagoval okamžitě ukrajinský prezident Petro Porošenko a svolal Národní bezpečnostní radu a vyhlásil výjimečný stav. Tyto události mohou stále doutnající rusko-ukrajinský konflikt znovu tragicky rozhořet.

„Musíme být připraveni od našeho souseda na všechno,” říká v anketě jeden z Ukrajinců. „Proto musíme zůstat jednotní a pomoci naší armádě, aby tohle všechno přestála. Když budeme dělat problémy, jak to rádi dělají naši poslanci, tak Ukrajinu ztratíme, jako se nám to stalo už před sto lety.”

Ale ne všichni Ukrajinci mají podobný názor: „Práva obyčejných lidí budou omezena. A obecně je výjimečný stav špatný. Znamená to, že jsme ve válce. Porošenko to dělá kvůli svým důvodům, aby si prodloužil svůj prezidentský termín. Tak to je. Dělají si, co chtějí,” říká pro RFE/RL další ukrajinský občan.

Novinářka Natálije Churiková se domnívá, že Putin svými současnými kroky jen pokračuje ve svém úmyslu obsadit celé pobřeží Azovského moře. „Rusům se málem podařilo dobýt přístav Mariupol už v roce 2014. Tehdy se ale ukrajinské armádě podařilo město uhájit,” připomíná Churiková.

Podrobnosti v reportáži, která je součástí pořadu Svět bez obalu. Ten můžete sledovat v premiéře na Televizi Seznam každou středu od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Doporučované