Hlavní obsah

Kdo zastavil peníze pro nemocnici, kde operovali Petru Kvitovou? Ministr na slyšení před poslanci

Ministr zdravotnictví před poslanci kvůli nemocnici ve Vysokém nad Jizerou.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sněmovní výbor pro zdravotnictví se ptal ministra v demisi Adama Vojtěcha, z jakého důvodu stoplo Ministerstvo zdravotnictví 60milionovou dotaci pro Ústav chirurgie ruky ve Vysokém nad Jizerou.

Článek

Peníze měly sloužit na rekonstrukci zastaralých prostor a rozšíření areálu.

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch ale ústavu, kde zachránili ruku tenisové legendě Petře Kvitové, bezmála 60milionovou dotaci nejprve stopl.

„Celá ta výzva z mého pohledu nebyla úplně transparentní a dá se označit za diskriminační, protože právě tyto akce byly vybrány selektivně. Na základě nějakého politického zájmu,“ vysvětloval Vojtěch důvod, proč peníze ústav neměl získat.

Po tlaku veřejnosti ale ministr v demisi zřejmě údajné lobbistické tlaky přehodnotil. A peníze prý zdravotnickému zařízení odklepne.

„Nebylo to nic proti nemocnici ve Vysokém, ale týkalo se to procesu na Ministerstvu zdravotnictví. Prohlédl jsem si tady dnes jejich prezentaci a dohodli jsme se, že dotační titul znovu vypíšeme, měl by mít jasnější pravidla,“ řekl v úterý vpodvečer ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch. V praxi to znamená, že Ústav chirurgie ruky peníze s vysokou pravděpodobností obdrží.

„Nemyslím si ale, že je v pořádku, když zdravotní výbor parlamentu zavazuje ministerstvo, aby dotovalo konkrétní zařízení, to by se pak mohl systém zcela rozpadnout,“ prohlásil před poslanci ministr zdravotnictví. Řekl také, že teď už je jen otázkou týdnů, než nemocnice ve Vysokém peníze dostane.

Podívejte se nahoře ve videu na zasedání sněmovního výboru pro zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Doporučované