Hlavní obsah

Výmluvy, skandální výroky. Operátoři do války nikdy nepůjdou. Analytik vysvětluje drahé mobilní služby v Česku

Duel: Proč máme drahá mobilní data? Jiří Grund z Asociace provozovatelů mobilních sítí vs. David Slížek, šéfredaktor Lupa.cz.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministryně průmyslu Marta Nováková by měla za své výroky o drahých mobilních datech v Česku rezignovat, říká v Duelu šéfredaktor serveru Lupa.cz David Slížek. Šéf Asociace provozovatelů mobilních sítí připouští, že máme ceny za data „na jiné úrovni“ než jinde v Evropě, operátoři k tomu ale prý mají opodstatněné důvody.

Článek

„Čím méně se těch dat používá, protože se jim vyhýbáme, tak tím nepřispíváme k tomu, aby byla levnější,“ řekla ministryně Marta Nováková v České televizi. Přestože svá slova později mírnila a uvedla, že byla vytržená z kontextu, v podstatě řekla, že si za vysoké ceny mobilních dat můžeme proto, jelikož moc využíváme wifi zdarma.

„Ten výrok je velmi absurdní. Paní ministryně by měla odstoupit, protože projevila zásadní neznalost ekonomických zákonitostí. Zaměňuje příčinu a následek. Češi nepoužívají mobilní data proto, že jsou příliš drahá, kvůli tomu pak využívají wifi zdarma,“ říká v Duelu Slížek.

Anketa

Jak používáte data v mobilu?
V rámci paušálu.
55,3 %
Připlatím si i nad rámec paušálu.
6,5 %
Jen na wi-fi.
23,2 %
Data nevyužívám.
15 %
Celkem hlasovalo 7887 čtenářů.

Podle výkonného ředitele Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiřího Grunda si Češi v balíčcích mobilních operátorů nekupují jen data, ale celkové služby.

„Ano, data máme dražší, ale v té debatě už neříkáme, že máme kvalitní sítě. V těch službách jsou telefonní hovory, SMS, je to set služeb a data jsou jen jednou z položek. V roce 2013 chtěl regulátor po operátorech, aby vybudovali špičkové sítě. Návratnost takové investice je sedm let. Co se týká kvality sítě, jsme celosvětově asi na 11. místě a v Evropě na druhém nebo třetím,“ hájí Grund důvody, proč jsou tuzemské ceny vyšší než v jiných státech.

Klíčové je podle něj porovnávat celkové pokrytí území signálem, rychlost sítí a jejich kapacitu. „Co se týká pokrytí a rychlosti, jsme v Evropské unii mezi top deseti státy,“ dodává Grund.

Foto: point-topic.com, Seznam Zprávy

Průměrná cena za 1 GB dat podle parity kupní síly (síť 4G LTE, 2. pololetí 2018).

I podle Slížka jsou v Česku poměrně kvalitní sítě. „Operátoři se ale postarali o to, aby investice nemusely být tak vysoké. Dva velcí čeští operátoři své sítě sdílejí, to znamená, že každý z nich staví základnové stanice jen v polovině republiky. Tu druhou pak obhospodařuje druhý operátor,“ vysvětluje.

V unijním měřítku vycházejí – ze všech srovnání – data jako velmi drahá. Srovnáme-li ceny se zohledněním kupní síly, jsou mobilní data v Česku úplně nejdražší v celé Evropě.

Češi platí za 1 GB stažených dat prostřednictvím sítě LTE v průměru 6,5 dolaru (zhruba 147 Kč). Následuje Španělsko a Nizozemsko s cenou přes pět dolarů. Naopak nejméně – kolem deseti centů – stojí 1 GB ve Finsku, Švýcarsku a Rakousku. Vyplývá to z analýzy společnosti Point Topic z října 2018. Proti stejnému měření v loňském prvním čtvrtletí si Česko o dvě místa pohoršilo.

Foto: dTest, Seznam Zprávy

Srovnání neomezených tarifů.

I podle dalších analýz platí čeští zákazníci výrazně víc než jejich evropští kolegové. Například podle údajů společnosti Rewheel z loňského října má deset evropských zemí neomezené datové tarify, a to za cenu pod 30 eur měsíčně. Naopak v Česku si zákazník za 26 eur pořídí průměrně jen 3 GB dat.

Tři operátoři, jedna cena

Vysoká cena dat ale plyne zejména z malé konkurence na českém trhu. Ceny služeb jednotlivých operátorů se liší jen minimálně. U T-Mobile si neomezený balíček koupíte za 799 Kč, u Vodafonu za 777 Kč a O2 ho nabízí za 749 Kč.

„Telekomunikační trh nemůže fungovat v módu dokonalé konkurence. Ale proto tu máme regulátora (Český telekomunikační úřad), který má silné pravomoci, aby ten trh a případné nerovnováhy korigoval,“ odmítá Grund obavy z nekonkurenčního chování velké trojky operátorů. Šetření antimonopolního úřadu selhání trhu neprokázala.

„Trh je tu zabetonovaný, ani jeden operátor nemá žádný důvod se pouštět do cenové války. Chtějí vydělávat a taky vydělávají. Trojka velkých operátorů vydělá každý rok dohromady 11 až 12 miliard čistého,“ uvedl Slížek s tím, že až 100 procent zisku posílají svým zahraničním vlastníkům. Podle Jiřího Grunda ovšem operátoři investují i v tuzemsku, nyní například platí pokrytí pražského metra LTE signálem.

Změnit situaci na českém trhu by mohl příchod čtvrtého mobilního operátora s chystanou aukcí kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G. Podle ministryně průmyslu Novákové by měl vstoupit na český trh v roce 2020.

Reklama

Doporučované