Hlavní obsah

KDU-ČSL už nechce být jazýčkem na vahách, koalice se STAN má zabránit monopolu hnutí ANO

KDU-ČSL se spojila se STAN, protože už nechce hrát roli jazýčku na vahách.

 

Reklama

Předseda lidovců Bělobrádek chce, aby spojením se STAN vznikla třetí síla, která bude protiváhou Babišova hnutí.

Článek

KDU-ČSL se už nemůže spokojit s tím, že bude hrát roli jazýčku na vahách. Pokud chce zabránit monopolizaci moci, musí být silný hráč. K tomu může lidovcům pomoci koalice s hnutím Starostové a nezávislí (STAN). V článku na internetových stránkách KDU-ČSL to uvedl lidovecký předseda Pavel Bělobrádek. Zároveň napsal, že z hodnotového hlediska volební koalice pro lidovce žádný problém nepředstavuje.

„Doby první republiky, kdy díky politickým dohodám stranických lídrů mohla být lidová strana vždy ‚u toho' a tedy i s malým počtem mandátů ovlivňovat osudy země, jsou pryč. Standardní pluralitní stranická demokracie je oslabená a to, co hrozí, je naopak faktický mocenský monopol nového protestního hnutí, které se touto svou ambicí vůbec netají," napsal Bělobrádek.

KDU-ČSL má podle něj v sobě zakotvenu snahu vyvažovat a stabilizovat politické spektrum a bránit extrémům. „V dnešní době už tak nelze činit z pozice onoho pověstného jazýčku na vahách. Ale pouze z pozice oné luxovské třetí síly, která bude rovnocenným a silným hráčem. Utvářením koalice se STAN tedy v žádném případě nerezignujeme na naše poslání. Právě naopak - snažíme se ho realizovat ve změněných podmínkách," napsal.

KDU-ČSL schválila koalici se STAN.

Z programového hlediska podle Bělobrádka není spolupráce lidovců se Starosty žádný problém. KDU-ČSL neustupuje ze svých zásadních hodnot. „Jasně jsme si při jednání se STAN řekli, že přes ně nejede vlak, a také jsme dostali závazný slib, že nikdo z nominantů Starostů nebude hlasovat proti našim zásadám v otázkách rodiny, manželství či bioetiky," uvedl.

Na kandidátkách také budou pouze lidé, která si obě uskupení navzájem schválí, uvedl. Nehrozí tak, že by za koalici kandidoval do Sněmovny někdo, koho KDU-ČSL nebo STAN považovali za zkompromitovaného nebo nedůvěryhodného.

Podle Bělobrádka ani není třeba mít obavy z desetiprocentního volebního prahu, který musí koalice překročit pro vstup do Sněmovny. Připomněl, že při podzimních krajských volbách, kdy se nehlasovalo v Praze, oba subjekty získaly dohromady zhruba 480.000 hlasů. „Při šedesátiprocentní volební účasti je na překročení desetiprocentní hranice třeba půl milionu hlasů. Přičemž těch 480 tisíc hlasů jsme získali při účasti 35 procent, při vyšší účasti by jich logicky muselo být více," napsal Bělobrádek.

„Ale hlavně, my bychom si měli zakázat mluvit o desetiprocentní hranici. Malý je pouze ten, kdo si dává malé cíle. My musíme mířit daleko výš," uvedl. Podle něj je v Česku velká poptávka po slušné a nepopulistické volební alternativě.

Petr Gazdík o koaliční spolupráci s KDU-ČSL.

Reklama

Doporučované