Hlavní obsah

Kdy a jak často cvičit po porodu? Tady jsou odpovědi i s ukázkami cvičení

Cvičení s Rodinkou, tentokrát pro ženy po porodu.Video: Olga Šípková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tělo ženy se v průběhu těhotenství výrazně proměňuje. S tím, jak roste nový život, se celá břišní kolébka rozšiřuje, čímž dochází k vyklenutí bránice, mění se proporce hrudního koše a posunují se orgány. To vše vede ke změně biomechaniky a svalovému napětí. Další díl Cvičení patří právě na ženám po porodu.

Článek

Břišní svaly přestávají v průběhu těhotenství fungovat, jsou dočasně natažené, oslabené a utlumené, a dochází k rozestoupení břišní stěny. Rostoucí váha miminka pak zatěžuje i svaly pánevního dna. Často dochází ke ztrátě flexibility předních deltových svalů, prsních svalů a bicepsů. Tyto partie jsou navíc velmi přetěžovány i po porodu. Co tedy udělat, aby se ženy po porodu co nejdříve vrátily k normálu, nebo dokonce vylepšily kondici?

Podle trenérky Hanky Škarabela je nutné posílit celý „core“, tedy vnitřní stabilizační systém. A tak ve své lekci představuje cviky na posílení břicha, zádových a prsních svalů a zadních partií.

„Každá se chceme i po porodu cítit dobře a uvolněně. A psychický stav je po porodu nesmírně důležitý. Uvolňování endorfinů je podle mě nejvíc, bude nás to činit šťastnou maminkou. A když je šťastná maminka, je šťastné i miminko,“ říká s úsměvem trenérka, která mluví z osobní zkušenosti. Sama je nyní maminkou teprve dvouměsíčního Daniela.

Reklama

Doporučované