Hlavní obsah

Kdy má odstoupit premiér? Pokud byl přistižen nebo usvědčen z trestného činu, míní vládní poslanci

Čtyři zástupci vládnoucí koalice odpovídají, kde je podle nich hranice vládnutí předsedy vlády.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Několik poslanců a členů vlády představuje své důvody, kvůli kterým by podle jejich názoru nemohl premiér pokračovat ve funkci.

Článek

Návrh na vyslovení nedůvěry vládě Sněmovnou neprošel. A kabinet Andreje Babiše tak i přes nová zjištění v kauze Čapí hnízdo může – alespoň prozatím – vládnout dál beze změny.

Poslancům jsme proto položili anketní otázku: Jaké jsou tři základní důvody, kvůli kterým by měl jakýkoliv předseda vlády odstoupit z funkce?

„To asi vždy záleží na konkrétní situaci a té konkrétní kauze,“ vyhnul se konkrétní odpovědi 1. Babišův muž ve vládě a předseda ČSSD Jan Hamáček.

Ten tak nevybočil z vytyčené strategie svého poslaneckého klubu, jenž se tento týden rozhodl Babišovu vládu podpořit – tím, že během hlasování všichni přítomní sociální demokraté odešli ze sálu. „Je to vždy na vyhodnocení toho daného člověka, zda mu stojí za to, na veřejné funkci lpět,“ uzavřel Hamáček.

Téměř shodně se vyjádřila i Klára Dostálová z hnutí ANO, která v Babišově vládě šéfuje rezortu pro místní rozvoj: „Já se vždycky budu rozhodovat podle aktuálního dění, které je. Tři základní důvody ani principy proto žádné nemám.“

Další Babišův ministr, šéf rezortu zdravotnictví Adam Vojtěch, nejdříve o konkrétních důvodech pro rezignaci premiéra dlouho přemýšlel. Nakonec namísto tří důvodů přišel pouze s jediným: „Pokud byl politik přistižen při trestném činu, je to důvod, aby odstoupil,“ vysvětlil Seznamu asociaci s aférou bývalého poslance a středočeského hejtmana Davida Ratha.

„Jinak mě nic dalšího obecně nenapadá. Samozřejmě asi takových důvodů můžeme vymyslet celou řadu, ale toto je zrovna takový, který si pamatuji z historie,“ dodal.

Posledním členem Babišova kabinetu, kterého se Seznamu podařilo v kuloárech zachytit, je ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

„Jakýkoliv politik na takto vysoké úrovni by měl zvážit rezignaci ve chvíli, kdy byl usvědčen z páchání trestné činnosti. Stejně by měl postupovat i v případě, kdy očividně koná kroky proti zájmům České republiky. A poškozuje to Českou republiku v mezinárodním prostředí,“ řekl Seznamu.

Video: Podívejte se, jak na stejnou otázku odpovídají zástupci opozičních stran

Opoziční poslanci v anketě Seznamu.Video: Seznam Zprávy

Opozice důvody pro rezignaci premiéra líčí podstatně ochotněji. „Když je namočen v jakékoliv kauze, když jsou pochybnosti o tom, jestli pracuje pro tuto zemi, nebo místo toho řeší svoje osobní problémy – v našem případě jeho trestní stíhání,“ vyjmenovává je poslanec za STAN Petr Gazdík.

Přidává se k němu i Jan Čižinský (KDU-ČSL): „Z mého pohledu jsou třemi hlavními důvody korupce, trestní stíhání a potom mnoho různých situací, které mohou nastat, ale nemají nastat. To je třeba koalice, která je nemravná, nebo spousta případů, kdy kvůli mezinárodní prestiži je potřeba, aby premiér rezignoval,“ doplnil.

Souhlasí s nimi také Petr Fiala z ODS, Miroslav Kalousek za TOP 09 nebo Pirát František Kopřiva. Ten dodal: „Myslím si, že základním předpokladem pro funkci premiéra je morální kredit. To je rovina samozřejmě subjektivní, ale myslím si, že současný předseda ho nemá.“

„Jeden hlavní důvod je poměrně úspěšný pokus pana Babiše proměnit Českou republiku v politickou divizi koncernu Agrofert,“ uzavřel Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Seznam s anketní otázkou oslovil i několik poslanců SPD. Zástupci Okamurova hnutí ale se svými důvody vystoupit odmítli.

Reklama

Související témata:

Doporučované