Hlavní obsah

Kdy odložíme roušky? Vláda má datum, odborníci varují

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

V polovině června se mají otevřít restaurace, vláda zároveň slíbila oznámit režim opatření pro letošní léto. Roušky a respirátory by mohly zmizet s výjimkou zdravotnických zařízení nebo MHD. Odborníci jsou ale opatrní.

Článek

Vláda má projednat letní režim nošení roušek a respirátorů přibližně v polovině června. Tak to alespoň plánoval dnes už bývalý ministr Petr Arenberger (za ANO). Podle dřívějších vyjádření z ministerstva by ochranné prostředky mohly v létě zůstat v MHD a zařízeních poskytovatelů sociálních služeb.

Podle serveru iDnes ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO) chce vláda nošení roušek a respirátorů omezit ve chvíli, kdy otevře vnitřní prostory restaurací a vnitřní bazény. A to by podle dosud představených změn mělo být nejpozději v polovině příštího měsíce, konkrétně v pondělí 14. června.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Předpokládá se, že se nebudou muset používat v obchodních centrech a zůstanou ve veřejné dopravě,“ řekl k tomu v pondělí na tiskové konferenci Arenberger.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček navíc řekl, že některá opatření by mohla skončit už o něco dřív, tedy mezi 7. a 14. červnem. Server iDnes zároveň zveřejnil údajný plán vlády na další rozvolnění.

V červenci by mělo skončit omezení vstupu do obchodů a testování ve firmách by mělo být dobrovolné pro zaměstnance, kteří se vrátí z dovolené. V srpnu mají skončit omezení počtu lidí při sportování a otevřít se mají wellness služby. V září by měl padnout limit počtu diváků na kulturních událostech, ve školách by se začátkem školního roku mělo znovu začít testování neočkovaných žáků, studentů a učitelů.

Epidemiologové varují před odložením roušek

Odborníci, které redakce oslovila, před uspěchaným odložením roušek varují. Podle Jana Kynčla, vedoucího Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu, jsou roušky důležité všude tam, kde se bude scházet větší množství lidí bez testů na covid-19.

„Pokud tady bude probíhat turistický ruch a pokud podle politického rozhodnutí jedna dávka vakcíny zřejmě stačí, což rozhodně správné není, tak v tu chvíli v místech s velkou koncentrací lidí jsou roušky a respirátory poslední pojistkou proti dalšímu šíření,“ říká Jan Kynčl, vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu.

Roušky či respirátory je podle něj nutné zatím nosit dál ve všech uzavřených prostorech, nejenom v MHD nebo zdravotnických zařízeních, jak plánuje vláda.

„Zdravotnická zařízení, hromadná doprava, prostory prodejen, zkrátka všechny uzavřené vnitřní prostory. Všichni už to určitě zahodit chceme, ale počty nakažených dosud nejsou natolik příznivé, aby nám to umožnily,“ dodává epidemiolog.

Ruth Tachezy, viroložka a vedoucí Národní referenční laboratoře pro papillomaviry a polyomaviry, pokládá roušky za levné opatření, které se zřejmě stane součástí běžného života v České republice.

„Je to velmi levné a fungující opatření. Tady v Evropě jsme na to tolik zvyklí nebyli, ale myslím, že je dobře, když se to stane pravidlem, že v době například podzimních epidemií lidé ty roušky nosit budou. Myslím, že by se opravdu roušky měly ve vnitřních prostorách a hlavně při hromadných aktivitách sundávat poslední,“ říká Tachezy.

Roušky by ponechala tam, kde se schází více lidí bez otestování PCR metodou.

„Neříkám, že má kdokoliv nosit roušku v lese, ale jsou situace, kdy je potřeba je nosit. Například děti na táborech budou otestovány PCR, tam neočekávám, že by nosily roušky. Ale jestli někdo uspořádá větší koncert, kde lidé nebudou otestováni PCR, ale pouze antigenními testy, tak tam bych ty roušky zřejmě požadovala. Protože ten antigen nemá stoprocentní vypovídací hodnotu a ještě stále nejsme na číslech, která by nám řekla, ať otevřeme šampaňské,“ dodává viroložka a členka poradní skupiny MeSES.

Mezioborová skupina pro epidemické situace chystá k letnímu režimu opatření proti covidu-19 vlastní vyjádření. Plánuje ho zveřejnit v polovině června, tedy ve stejnou dobu, kdy má vláda o rouškách a respirátorech rozhodnout.

Reklama

Doporučované