Hlavní obsah

Vláda je na dně, Evropa to s vakcínami projela, říká Zaorálek

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Marie Bastlové byl ministr kultury a exministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Česko se blíží ke konci nouzového stavu. Kdy budeme moci jít znovu do kina, divadla nebo na koncert?

Ministr kultury a bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) odpovídal v Ptám se já.

V Česku se poprvé po více než třech týdnech zastavil mezitýdenní pokles nově potvrzených případů onemocnění covid-19. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) přestane od začátku příštího týdne platit omezení cest mezi okresy i zákaz nočního vycházení. A koncem dubna by podle vicepremiéra Jana Hamáčka mohlo následovat i otevírání obchodů, služeb či zahrádek restaurací. Kdy a za jakých podmínek?

„Nevím, jestli rozvolňovat, ale plán, jak reagovat na vývoj situace, na to je čas. První draft nového systému PES jsme měli v ruce minulý týden, teď probíhá jednání. Je teď povinnost ten plán dát do vlády, ale konkrétní den vám neřeknu,“ řekl v Ptám se já ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Podle Zaorálka byl plán už hotový a kvůli mutacím koronaviru na něj nedošlo, proto bylo třeba ho předělat. „Musí být přísnější, teď se bavíme, jak by měly vypadat jednotlivé režimy,“ dodal.

Debatu konkrétně o rozvolňování kultury vyvolal houslista Pavel Šporcl, který premiérovi Babišovi poslal otevřený dopis s tím, že je kultura v krizi. Na následné jednání s ministry ale předseda vlády šéfa resortu kultury nepozval. „Víme, jak pan premiér funguje, byla z toho pěkná fotka pana premiéra a pana Šporcla. Teď je doba, kdy se blíží volby, tak se sbírají politické body,“ okomentoval schůzku v Ptám se já.

Zaorálek zkritizoval i to, jak Evropská unie postupuje ve shánění vakcín proti koronaviru. Podle něj to Evropa v porovnání s jinými státy „projela“. A podle ministra kultury je také mrzuté, že vláda nemá od premiéra dostatek informací o tom, jak jednání o vakcínách probíhají.

Na to, jestli ve vyjednávání selhal sám premiér Babiš, ale odpovědět nechtěl. V debatě o angažmá ČSSD ve vládě pak uznal, že vláda je „na dně“: „Není to ale lehké pro řadu vlád jinde. To, že jsme teď v tomhle kotli, není v něčem jen chyba tohohle projektu,“ vysvětlil.

A co říká na zjištění Seznam Zpráv, které získaly zápisky Jaroslav Faltýnka, podle kterých měl lobbovat za své známé? „Potřeboval bych vědět, jakým způsobem pan Faltýnek své funkce zneužíval. Problém lobbování je standardně součástí politické práce. Lobbovat může, ale nesmí porušit pravidla. Nyní je úkol na panu premiéru Babišovi, aby tohle zodpověděl. Bojím se, že pan Faltýnek měl v poslední době těch problémů podezřele mnoho,“ řekl.

Koho Zaorálek podpoří při kandidatuře na předsedu ČSSD? A za jakých podmínek by mělo dojít k rozvolňování?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo se na něj podívejte ve videu:

„Je mrzuté, že od pana premiéra nemáme dostatek informací o tom, co se děje při jednáních o vakcínách,“ říká ministr kultury Lubomír Zaorálek.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované