Hlavní obsah

Kdy půjdou studenti k maturitě? Když brzy, tak v květnu

Foto: Profimedia.cz

Kdy půjdou středoškoláci k maturitě? Nejdřív musí otevřít školy a pak se uvidí. (Ilustrační foto)

Reklama

Kvůli šíření nemoci COVID-19 jsou uzavřené základní, střední, vyšší odborné i vysoké školy. Dosud platné termíny zkoušek se přitom neúprosně blíží.

Článek

Ministerstvo školství intenzivně připravuje zákon, kterým odsune termíny maturit a přijímacích zkoušek na střední a vysoké školy na dobu postkoronavirovou.

Podle původního plánu měly státní maturity začít 8. dubna slohem z češtiny, další zkoušky měly následovat 30. dubna a státní maturita měla vyvrcholit mezi 4. až 6. květnem. Jednotné přijímací zkoušky na čtyřleté středoškolské obory se mají podle oficiálního rozvrhu konat 14. a 15. dubna a na víceletá gymnázia 16. a 17. dubna.

S přijímacími zkouškami na vysoké školy je to o něco složitější, jednotlivé instituce si termíny určují samy. Jako první zpravidla začínají talentové zkoušky na umělecké obory. Fakulta umění Ostravské univerzity vypsala první termín už na 22. března. Většina zkoušek se tradičně odehrává od poloviny května do poloviny června, přičemž vůbec nejvytíženějším datem je 1. červen. Mnohé soukromé vysoké školy potom čekají až do září či října na studenty, kteří na státních a veřejných školách neuspějí.

Už nyní je ale jasné, že maturity a větší část přijímacích zkoušek neproběhnou v plánovaném termínu. Mluvčí ministerstva Aneta Lednová pro Seznam Zprávy uvedla, že zkoušky každopádně proběhnou až po ukončení karantény. Konkrétní datum zatím ministerstvo nezveřejnilo, podle Lednové ale resort počítá i s blíže neupřesněnou časovou rezervou poté, co se do vzdělávacích institucí vrátí život.

Trocha matematiky

Školy nemohou otevřít dřív než po konci zákazu volného pohybu osob. Ten platí v tuto chvíli do 24. března, podle vyjádření z krizového štábu ale je třeba počítat s mnohem delším obdobím.

Epidemiolog a šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula odhaduje, že první informace o výsledcích současných opatření budeme mít nejdřív po měsíci, tedy v druhé polovině dubna.

Pro ukončení karantény je klíčová křivka počtu nových onemocnění. Ta zatím v České republice strmě stoupá, podle premiéra Andreje Babiše můžeme její zploštění očekávat nejdříve za čtyři týdny. Odborníci většinou opatrně mluví právě o jednom měsíci.

„Dá se čekat, že to bude záležitost ještě minimálně čtyř týdnů, ale klidně to může trvat déle,“ odhaduje epidemiolog Josef Trmal ze Společnosti pro epidemiologii a mikrobiologii České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Vývoj počtu nově nakažených závisí především na nastavení pravidel karantény a jejich dodržování. Pokud by se okamžitě nakazili všichni občané České republiky, přibližně do dvou týdnů by zřejmě bylo po epidemii. Zanechala by ale po sobě extrémní množství mrtvých, kteří by kvůli zahlcení zdravotnického systému nedostali adekvátní péči.

Česko se proto snaží zmírnit nárůst případů tak, aby lékaři stíhali o pacienty pečovat. Je otázkou, jestli budou opatření natolik účinná, že počet nemocných přestane klesat dřív, než se nakazí většina populace. Rychlost šíření nemoci se nyní nikdo neodváží přesně odhadnout, především k tomu scházejí adekvátní data. K jejich získání by totiž bylo v ideálním případě potřeba každý den testovat všech deset milionů občanů České republiky.

Optimistický scénář by mohl počítat s měsíční karanténou. Ta platí od pondělí 16. března. I kdyby za měsíc školy otevřely a avizovaná časová rezerva trvala pouhé dva týdny, mohly by maturitní zkoušky začít nejdříve v týdnu od 27. dubna. Podle původního rozvrhu přitom maturita trvá takřka měsíc. Přijímací zkoušky na vysoké školy potom zpravidla následují s jistým odstupem, aby se školáci mohli na testy připravit. To už by přijímačky posunulo někam k červenci.

Proti optimistickému scénáři stojí dosavadní skepse šéfa Ústředního krizového štábu Prymuly. Podle jeho posledního vyjádření je logické, že se nynější lhůty řady omezení budou prodlužovat. Prodloužení nouzového stavu musí schválit Parlament, vláda má ale v postupu proti epidemii COVID-19 viditelnou podporu většiny parlamentních stran.

Pokud bude karanténa citelně delší než zatím avizovaný měsíc, nabízí se otázka, zda nedojde ke zkrácení prázdnin, ministerstvo nechce nic předjímat a odkazuje na to, že aktuálně pracuje na dokončení novely, která by měla i na toto odpovědět. Výsledek se chystá představit v nejbližších dnech, podle mluvčí Lednové nejpozději v pondělí.

Reklama

Doporučované