Hlavní obsah

Kdy se otevřou další obchody a služby? Havlíček slibuje jízdní řád

Foto: vláda.cz

Vláda vyčká na desetidenní data o brzdění pandemie. Ve čtvrtek představí plán, kdy otevře další obchody a sektor služeb.

Reklama

aktualizováno •

Vláda řeší další uvolnění pandemických opatření. Kabinet připravuje způsob, jak a kdy otevřít obchody a služby. Ministři detaily projednají na mimořádné schůzi vlády ve čtvrtek.

Článek

Vláda zatím upřednostnila předškolní děti. Od pondělí 26. dubna se otevřou mateřské školy pro všechny děti v těch regionech, kde se týdenní přírůstek nově nakažených bude držet pod 100 na 100 000 obyvatel.

Projděte si unikátní mapu, jak jsou na tom s covidem jednotlivé regiony a obce.

Na rozhodnutí o dalších obchodech a veškerých službách si kabinet nechal ještě dva dny. Ve čtvrtek se ministři sejdou znovu.

Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček /za ANO/ po pondělním jednání uvedl, že vláda si počká na desetidenní data o vývoji pandemie v zemi. Ve čtvrtek projedná a představí podmínky uvolňování ekonomiky.

„Jsme připraveni ve čtvrtek ukázat systém rozvolnění v obchodech a ve službách,“ řekl vicepremiér Havlíček.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger /za ANO/ slíbil, že ve čtvrtek bude jasno o pořadí jednotlivých sektorů, které vláda postupně po konzultacích s epidemiology otevře.

Necelá stovka obchodníků, sdružených v Retailové asociaci, v minulém týdnu zvažovala, že na protest i přes vládní zákaz otevře své obchody v pondělí 26. dubna. To, že vláda v pondělí o maloobchodu nerozhodla, je pro ně zklamáním, uvedl pro Seznam Zprávy Václav Hrbek, předseda Retailové asociace. Podle něj o dalším postupu budou jednat v úterý, tedy ještě před zasedáním vlády, po němž by měl být jasný „jízdní řád“, jak slíbil vicepremiér Havlíček.

„Vláda stále neřeší, že tento nebo jiný virus tu s námi bude dlouhodobě, a nemůže tak být řešením stálé prodlužování doby uzavření maloobchodu, v tomto případě navíc diskriminačním a pravděpodobně protizákonným způsobem,“ řekl Václav Hrbek za Retailovou asociaci.

Také obchodní centra doufají, že zákazníkům budou moci nabídnout více obchodů a služeb co nejdřív.

„Váhavý přístup vlády k další vlně rozvolnění nás mrzí i zaráží zároveň,“ uvedl pro SZ Byznys Jan Kubíček, předseda Asociace nákupních center. Ta se dlouhodobě snaží přesvědčit vládu o tom, že jsou s ohledem na šíření covidu-19 bezpečným místem a zvládnou splnit všechna požadovaná hygienická opatření.

„Po školství je maloobchod nejvíce zasaženou oblastí. Dopad vládních opatření na něj je kritický a čím dříve budou moci obchodníci otevřít své provozovny, tím větší šance pro řadu z nich na záchranu jejich byznysu,“ uvedl Jan Kubíček za nákupní centra.

Reklama

Doporučované