Hlavní obsah

Kdy se rozjedou lyžařské vleky? Jednání se zaseklo na definici fronty

Foto: Shutterstock

Ilustrační obrázek.

Reklama

Je potřeba dobře nastavit organizaci front u lyžařských vleků, uvádí jako podmínku zahájení sezony Ministerstvo průmyslu a obchodu. Spor se ale nyní vede o to, kolik lidí si do takové fronty smí stoupnout.

Článek

Některé lyžařské areály v Česku už o víkendu začaly s umělým zasněžováním. Kdy a za jakých podmínek sezona na horách začne, přitom dosud není jasné. Odpověď se nyní horečně snaží vyřešit ministerstva průmyslu a zdravotnictví spolu s hygieniky, Národní sportovní agenturou a zástupci lyžařského byznysu.

Ministerstvo průmyslu hodnotí dosavadní jednání zdviženým palcem a pochvaluje si shodu na tom, že ‚je třeba nastavit funkční management front‘.

Realita je ale trochu složitější. Debata se zasekla na licitování o počtu lidí, kteří si smějí stoupnout do fronty na vlek či lanovku. Redakci Seznam Zpráv detaily jednání přiblížil ředitel Asociace horských středisek ČR Libor Knot.

„Bavíme se o stupni 3 protiepidemického systému (PES). Oni přišli s požadavkem, aby ve frontách u lanovek a vleků nebylo více než 50 osob, což vyplývá z tabulky PES a odkazuje to na hromadné akce ve venkovním prostředí,“ řekl Knot.

S tím ale zástupce horských středisek nesouhlasí. Vlekaři požadují stejný model jako v zahraničí, tedy neomezené fronty, ovšem s rouškami a rozestupy. Fronta podle Knota není ‚veřejná akce‘, takže by se na ni omezení do 50 lidí vztahovat nemělo.

„Ve 3. stupni PES normálně jede turistický ruch v hotelích, jedou restaurace, byť v omezené podobě. Zkrouhnout lidi ve frontě na 50 osob je neadekvátní tomu, co se děje všude jinde. Itálie, Rakousko chce normálně zahájit provoz, samozřejmě s managementem front a s odstupy dva metry, což my samozřejmě nabízíme také,“ říká Knot.

Asociace proto navrhla ústupek v podobě několika oddělených koridorů s omezením pro 50 lidí, podobný princip byl už dříve zaveden například na fotbalových stadionech. Zatím se to ale nesetkalo s pochopením.

Hrozí ztráty nejen pro vlekaře

Jednání v pondělí dále pokračují. Ministerstvo chce mít podle informací Seznam Zpráv lyžařskou agendu co nejdříve ze stolu, k návrhu z pera Národní sportovní agentury a MPO se mají vyjádřit hygienici, konečnou podobu potom určí Ministerstvo zdravotnictví.

Podle předsedy Národní sportovní agentury Milana Hniličky by výsledek mohl být známý do týdne.

Cena za lyžařské pasy v areálech tvoří jenom zlomek toho, co lidé na horách utratí. Na lyžování jsou navázaní ubytovatelé, dopravci, restauratéři nebo třeba pekaři. A ti všichni chtějí mít co nejdříve jasno v tom, jak bude klíčový kvartál jejich podnikání vypadat. Pokud by lyžaři nepřijeli kvůli obavám z toho, že se do areálu nedostanou, znamenalo by to pro horské areály velké ztráty.

Sport a jeho omezení se řídí protiepidemickým systémem (PES). Na pětistupňové škále nyní svítí číslo 4, což umožňuje rekreační venkovní sportování skupinek do šesti lidí. Podle hodnot, ze kterých se PES počítá, by se ale brzy měla rozsvítit trojka. Na třetím stupni mohou lidé venku sportovat ve větších skupinách a ve druhém a prvním stupni bez omezení.

Reklama

Související témata:

Doporučované