Hlavní obsah

Kdy vám televize zčerná? První vysílače se vypnou už tuto středu

Záznam tiskové konference k přechodu na novou televizní technologii DVB-T2.Video: ČTK

 

Reklama

Ostrý start televizního vysílání v novém formátu DVB-T2 se blíží. Ve středu by se měly programy České televize vysílané z pražského Žižkova a středočeského Cukráku šířit pouze v novém standardu. Další vypínání pak bude následovat.

Článek

Příjem nového typu signálu ve formátu DVB-T2 je nyní možný prostřednictvím tzv. přechodových sítí, které vysílají paralelně se stávajícími vysílači DVB-T a pokrývají 99,6 procenta domácností. Od středy to však bude jinak, České radiokomunikace vypnou starý signál DVB-T veřejnoprávní České televize z prvních dvou vysílačů – na pražském Žižkově a na Cukráku ve středních Čechách.

Minutu před půlnocí 27. listopadu se stávající DVB-T odmlčí a lidé si budou muset naladit DVB-T2. K tomu budou potřebovat televizor s tunerem pro nový standard, nebo set-top box. K 8. lednu pak bude následovat vypínání komerčních stanic, jako jsou Prima, Nova, Barrandov a dalších ze Žižkova, a 15. ledna přijde na řadu vypínání na Cukráku.

Podle průzkumu Nielsen Admosphere téměř 90 procent diváků o přechodu ví, více než polovina diváků tuší, kdy k němu dojde, 43 procent diváků je již na nový standard pozemního televizního vysílání připraveno, mají tedy televizor s DVB-T2 tunerem nebo příslušný set-top box. Dalších zhruba 25 procent diváků deklaruje, že se pro nákup nových přijímačů rozhodne, až to bude nezbytně nutné.

„Informace o přechodu lidé nejčastěji čerpali z rozhlasu, televize nebo tisku. Více než třetina lidí se informovala v internetových médiích. Zhruba čtvrtina pak u známých, v rodině a u přátel,“ uvedl dříve náměstek ministra průmyslu pro digitalizaci Petr Očko.

Pokud diváci vidí na některých televizních kanálech piktogram, měli by si pro příjem signálu pořídit set-top box nebo nový televizor. Cena set-top boxů začíná na 550 Kč a lze přes ně připojit i starší televize. Společenství vlastníků by měla zajistit potřebné úpravy společných televizních antén, u individuálních antén diváci měnit nastavení nemusí.

Českou televizi bude přechod na nový standard vysílání DVB-T2 a digitalizace vysílání stát příští rok 460 milionů korun, což je zhruba o 94 milionů více letos.

„Celkové náklady na přechod na vysílání DVB-T2 se v České televizi pohybují kolem 1,3 miliardy korun,“ řekl na dnešní tiskové konferenci generální ředitel ČT Petr Dvořák. Částka podle něj zahrnuje jak investice do techniky, tak i provozní náklady nebo náklady na informační kampaň.

Celý přechod by měl být dokončen do poloviny příštího roku. Důvodem změny je potřeba uvolnit část frekvencí z televizního vysílání pro rychlé mobilní sítě. S DVB-T2 diváci získají možnost příjmu televizních programů v HD kvalitě a širší výběr stanic. Televizní signál z pozemních vysílačů využívá asi 60 procent domácností. Zbytek dává přednost kabelové televizi, satelitu nebo IP TV.

Ke konci října bylo podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka na DVB-T2 připraveno kolem 60 procent lidí, kterých se to týká. Tento podíl každým dnem narůstá, dodal na tiskové konferenci ministr.

Reklama

Doporučované