Hlavní obsah

Olympiádu můžeme vyhrát. V lize ale proti Jágrovi hrát nechci, říká nejúspěšnější český hokejista Jiří Šlégr

Jak se z úspěšného a bohatého sportovce stane sociální demokrat? Jiří Šlégr ve Výzvě na Seznamu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nagano je pro mě jednoznačně největší úspěch. Jeli jsme tam vyhrát, říká ve Výzvě obránce zlatého hokejového týmu z olympiády v roce 1998 Jiří Šlégr.

Článek

Jako jediný český hokejista vyhrál Jiří Šlégr olympiádu, mistrovství světa, Stanley Cup i českou ligu. Teď trénuje HC Litvínov, kterému hrozí, že vypadne z hokejové extraligy. Sám se dokonce napsal na soupisku svého týmu.

„Byl to vzkaz klukům z Litvínova, že situace je vážná. Napsal jsem se tam symbolicky. S Jaromírem Jágrem (který hraje za Rytíře Kladno, pozn. red.) si ale zahrát nechci,“ říká ve Výzvě Šlégr.

V rozhovoru hodnotí i první zápas českého týmu na olympiádě v Pchjongčchangu, který porazil Jižní Koreu těsně 2:1. „I když byla naše výhra těsná, kluci můžou úspěch udělat,“ říká.

A jaký zápas byl pro Šlégra v jeho kariéře nejhorší? „Bylo to v roce 2004 na mistrovství v Praze, když jsme prohráli proti USA na nájezdy. To byla nejhorší prohra, vypadli jsme ve čtvrtfinále. Takové ticho na stadionu pro 16 tisíc lidí jsem nikdy nezažil,“ vzpomíná.

Do politiky znovu ne

Jiří Šlégr se také před osmi lety dostal v barvách ČSSD do Poslanecké sněmovny. Politickou kariéru o tři roky později ukončil po policejní razii na Úřadu vlády kvůli kauze Jany Nagyové a premiéra Petra Nečase. Prohlásil tehdy, že se „chce vrátit do čistého prostředí mezi sportovce“. V roce 2016 se ale pokusil znovu za ČSSD o politický comeback a neúspěšně kandidoval do Senátu.

Teď tvrdí, že o návratu neuvažuje: „Politiku nechávám absolutně stranou. Pro mě je důležitý Litvínov. Soustředíme se na to, abychom zůstali v lize.“

Co chybí českému hokeji, aby se dostal zpátky na výsluní? Jak těžké pro Šlégra bylo dostat se v 21 letech do NHL, aniž by se domluvil anglicky? A jak se z úspěšného a bohatého sportovce stane sociální demokrat? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované