Hlavní obsah

„Kdyby Mynář odvezl katedrálu do Osvětiman, bude kancléř dál“

Reportéři Seznamu: S Václavem Dolejším o hradním kancléři Mynářovi a jeho telefonátech soudcům.Video: Lukáš Sál

 

Reklama

Hradní kancléř Vratislav Mynář ustál další problém. Kritiku soudců, kterým začalo vadit, že jim pravá ruka Miloše Zemana telefonuje s doporučeními, co si prezident myslí o jednotlivých kauzách, které mají na stole.

Článek

Zatímco hlava státu svého kancléře podržela a Mynář se novinářům, kteří na jeho telefonáty upozornili, v podstatě vysmál, policie už dostala trestní oznámení. Podle senátora Václava Lásky se Mynář opakovaně dopustil trestného činu zasahování do nezávislosti soudů.

Šlo skutečně o nemístný nátlak na soudce? „Já se domnívám, že ano. Máme tu ústavou danou dělbu moci. Prezident spolu s vládou patří do moci výkonné, soudci jsou součástí moci soudní. Přičemž moci jsou rozděleny proto, aby se navzájem kontrolovaly, neprolínaly, byl tu nějaký balanc. A toto bylo narušeno,“ míní politický zpravodaj Seznamu Václav Dolejší. „Vratislav Mynář soudcům sice neříkal, jak mají rozhodnout. Ale opakoval argumenty prezidenta Zemana, které ho vedly třeba k podání ústavní stížnosti například proti služebnímu zákonu. Jenže tyto argumenty jsou jednak sepsány v samotné stížnosti, jednak by měly zaznít v soudní síti. A on využil možnosti znovu to předložit soudcům, kterou má jen díky své vysoké funkci v prezidentské kanceláři.“

Jak Mynář reagoval na kritiku zákonodárců i médií? Uznává, že třeba přestřelil? „Nulová sebereflexe. Neuznává nic. V žádné ze svých kauz nepřiznává vůbec žádnou chybu. Je až agresivní, mluví o mediálních bublinách a podobně,“ shrnul svou poslední schůzku s kancléřem Dolejší.

Jaké další kauzy se s Mynářem pojí a proč prezidentovi Zemanovi nevadí? Podrobnosti v rozhovoru Václava Dolejšího s investigativní novinářkou Sabinou Slonkovou v úvodním videu.

Interview je součástí pořadu Reportéři Seznamu, který můžete sledovat v premiéře každé druhé úterý od 21:00 na TV Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reportéři Seznamu 29. 1. 2018: S Radkem Nohlem o dědictví, které zasáhne ČSSD. S Václavem Dolejším o kauzách kancléře Mynáře. Stamilionové potíže MPSV. A rada na hory.Video: Lukáš Sál, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované