Hlavní obsah

Kdyby Zeman četl, tak by se takhle nechoval. S takovým člověkem bych se nesetkal, říká čínský disident

Čínský disident Liao I-wu o svobodě i prezidentu Zemanovi.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Za člověka bez svědomí označil českého prezidenta Miloše Zemana slavný čínský spisovatel a disident Liao I-wu. Zakázaný autor, hudebník a disident žije od roku 2011 v německém exilu. Přítel zesnulého držitele Nobelovy ceny za mír Liou Siao-poa kritizuje bez ohledu na extrémní nebezpečí totalitní čínskou společnost. Situaci ohledně svobody a lidských práv považuje za čím dál horší. Liao I-wu poskytl Seznamu exkluzivní rozhovor.

Článek

Liao I-wu jako dítě kvůli Maovu „Velkému skoku“ skoro umřel hlady. Vyrůstal bez rodičů, kteří coby údajní kontrarevolucionáři skončili v komunistickém vězení. Tam se v dospělosti ocitl i reportér a básník Liao I-wu. Báseň Krveprolití, ve které zachytil masakr na náměstí Nebeského klidu, mu vynesla 4 roky těžkého žaláře.

„V roce 1989 jsem vůbec nechtěl protestovat. Já nebyl politický autor. Ale ve chvíli, kdy jsem slyšel výstřely, kdy jsem slyšel ty zprávy, tak nešlo jinak a musel jsem napsat báseň Krveprolití. Pochopitelně jsem netušil, že mi ta báseň změní život. Ale jestli bych teď zpětně něco změnil, tak nikoli. Takové horory a taková zla člověk prostě musí zaznamenat.“

Básník, spisovatel a hudebník se v nepředstavitelně krutých podmínkách čínského vězení ocitl na samém prahu smrti. Čelil mučení i psychickému trýznění. Dvakrát se neúspěšně pokusil o sebevraždu. Dnes přiznává, že se tou dobou v podstatě změnil ve zvíře.

Dneska jezdí Liao po světě, přednáší o psaní i životě v Číně, který mimo jiné brilantně a syrově zachytil ve své možná nejproslulejší knize Hovory se spodinou. Kritizuje i ty, kteří se podle něj nemístně sklánějí před čínskou diktaturou, včetně českého prezidenta Miloše Zemana.

„Já jsem spisovatel a s někým, jako je váš současný prezident Zeman, bych se setkat nechtěl. Nesetkal bych se s člověkem, který nemá povědomí, nemá svědomí, který nečte… S takovým ‚hňupem‘ bych si neměl co říct,“ říká otevřeně Liao I-wu. Podle čínského disidenta, jenž si nesmírně váží odkazu Václava Havla, Miloš Zeman pořádně neví, čím je Česká republika vzácná pro svět.

Foto: Jozífek Radek, ČTK

Liao I-wu si myslí, že se situace ohledně svobody a lidských práv v Číně dál zhoršuje. Na svědomí to má podle něj přímo současný prezident Si Ťin-pching. „Vidíme, jak se ty šrouby dál utahují, a říkáme si, že to snad už není možné. Druhý den pak zjistíme, že je to ještě horší. Ale pořád si říkám, že takhle přemýšlet nemůžeme. Nemůžeme si zoufat a naopak musíme pokračovat v boji a udržet si naději. Nesmíme se dívat, kam společnost a čínská vláda směřují. Vezměme si mého přítele Liou Siao-poa. Ten si také zoufal, ale stejně šel a sepsal Chartu 08. Člověk by se měl ptát, co by mohl udělat sám, a nedívat se, co se děje kolem. Když takových hlasů bude víc, tak se jednou ty šrouby přestanou utahovat,” řekl v rozhovoru pro Seznam Liao I-wu, který do Česka přijel na plzeňský veletrh Svět knihy.

Reklama

Související témata:

Doporučované