Hlavní obsah

Kdybych byl „efektivní“ jako Sněmovna, skončím na úřadu práce, říká Ivo Vondrák z ANO

S Čapím hnízdem to není úplně košer. Babiš ale získal od voličů nejvíc preferenčních hlasů, říká Vondrák. Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Od října tady zuří politický boj. Ze spolupráce s komunisty a SPD nejsem šťastný, ale nemůžeme si dovolit vyhodit potenciální spojence, vysvětluje poslanec a hejtman ANO Ivo Vondrák postup při jednání o vládě.

Článek

Potenciál pro vznik liberálně pravicové vlády po říjnových volbách do Sněmovny existoval, myslí si hejtman Moravskoslezského kraje a poslanec ANO. „Je personální problém důvodem k tomu, aby nefungovala politika jako systém?“ kritizuje Ivo Vondrák odpor pravicových stran k Andreji Babišovi.

Pragmatickými důvody vysvětluje, proč část ANO podpořila Zdeňka Ondráčka na post šéfa komise pro kontrolu GIBS a neumožnila odvolat Tomio Okamuru z vedení Sněmovny. „Okamura je symbol politiky, která nám nevyhovuje, ale nemůžeme si dovolit vyhodit potenciální spojence,” říká Vondrák.

Záznam jednání Sněmovny o personálních čistkách:

Záznam: mimořádná schůze Sněmovny. Tématem byly personální změny, které dělá vláda v demisi (zdroj signálu: Poslanecká sněmovna).Video: Seznam Zprávy

Vondrák je přesvědčený, že voliči zachovají jeho partaji přízeň. Dokládají to i poslední průzkumy. Podle CVVM a agentury SANEP podpora ANO na přelomu února a března posílila. „Mezi mnoha mými kolegy akademiky nebo lékaři je ANO vnímáno hůře, ale podle posledních průzkumů to nevypadá na obrat veřejného mínění,” míní Vondrák.

Proč byla podle Vondráka předchozí vláda premiéra Sobotky úspěšná? Jaká pozitiva vidí na svém stranickém šéfu Andreji Babišovi? A jak chce proměnit Moravskoslezský kraj v prosperující region? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Doporučované