Hlavní obsah

Kdybych dostal nabídku na ministra, nejspíš ji přijmu, říká „hodný” muž ANO Vokřál

Rozhovor s Petrem Vokřálem z hnutí ANO: Míří do Babišova kabinetu?Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalý brněnský primátor a místopředseda hnutí ANO Petr Vokřál se může stát ministrem. V rozhovoru pro Seznam naznačil, že by případnou nabídku přijal. Sleduje také dění v domovském Brně, nová vládní koalice podle něj zaostává v komunikaci.

Článek

Loni jej mnozí předem viděli jako jasného vítěze komunálních voleb v Brně. Tehdejší primátor Petr Vokřál s hnutím ANO skutečně obhájil ve městě vítězství, ale skončil jako řadový zastupitel. Ostatní strany po veletoči v jednání vytvořily koalici bez vítězů.

Také proto se teď pro oblíbeného politika v hnutí ANO hledá uplatnění. „Nechci sedět jen čtyři roky se založenýma rukama,” potvrzuje Vokřál, zatímco se o něm hovoří jako o novém ministrovi.

Dříve nabídky na celostátní politiku tvrdošíjně odmítal, v rozhovoru pro Seznam přiznal, že už se Praze vehementně nebrání. Hovoří se o tom, že se může stát novým ministrem školství nebo dopravy. „Na stole nic neleží, takže je to všechno v rovině spekulací. Nicméně kdyby nabídka přišla, určitě bych ji zvažoval a nejspíš také přijal. Záleží i na oblasti. Některé jsou mi opravdu vzdálené, ale víc bych to nechal bez komentáře,” říká Vokřál.

Do Prahy většinou jezdí vlakem, problémy na D1 jsou podle něj dlouhodobé a považuje za chybu vše házet na ministra Dana Ťoka. „Ministerstvo dopravy má ohromný zápřah a mediálně se to smrsklo jen na ministerstvo pro D1,” tvrdí místopředseda hnutí.

Sleduje také počínání nové koalice v Brně. Podle něj dostatečně neusiluje o financování velkých projektů. „Říct, že je město bohaté a nepotřebuje zdroje z centrální úrovně? Před čtyřmi lety ještě nebyl Andrej Babiš premiér. První, co bylo, tak jsem komunikoval s vládou, i s jinými ministry než z hnutí ANO. Na kultuře byli křesťanští demokrati, na školství sociální demokracie,” vzpomíná Vokřál, jak se snažil pro brněnské projekty zajistit peníze od vlády.

Teď podle něj koalice zaostává v komunikaci. „Od některých kolegů z jiných měst už jsem slyšel: Je to fajn, aspoň víc zbyde na nás,” dodává Vokřál.

Reklama

Doporučované