Hlavní obsah

Kdybych mohl rozhodovat já, odstoupí Česko od Pařížské klimatické dohody, říká expremiér Topolánek

Mirek Topolánek ve studiu Seznamu v Burzovním paláci.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Býval premiérem, v roce 2009 v rámci českého předsednictví řídil Evropskou unii, loni se neúspěšně pokoušel o prezidentskou kandidaturu. Teď ale Mirek Topolánek tvrdí, že nad politikou definitivně udělal kříž. V rozhovoru pro Špičky byznysu vystupuje ve své staronové roli: jako manažer v energetice.

Článek

Od svého odchodu z politiky je Topolánek profesně svázán s miliardářem Danielem Křetínským – pracuje pro jeho Energetický a průmyslový holding. Sedí v dozorčí radě plynárenské společnosti Eustream, v níž je Křetínského skupina partnerem slovenského státu. A je členem představenstva Křetínského Elektráren Opatovice, významného českého producenta elektřiny i tepla.

Nedávno Topolánek odešel z čela Teplárenského sdružení, asociace českých teplárenských firem, v níž sedm let lobboval za Křetínského zájmy.

Topolánek v rozhovoru připouští, že poté, co se k moci dostal Andrej Babiš, jeho lobbistický vliv na politiku v Česku oslabuje. Zřejmě proto, že expremiér je halasným Babišovým kritikem, zatímco jeho miliardářský zaměstnavatel Křetínský se snaží se současným předsedou vlády držet nepsaný pakt o neútočení.

Na druhou stranu podle Topolánka je v Česku životnost lobbistů obvykle delší než životnost aktivních politiků. „Záleží hlavně na schopnosti dostat lidi k jednomu jednacímu stolu – a tato schopnost se neztrácí, záleží víc na osobním naturelu než exkluzivních kontaktech a vlivu,“ vysvětluje expremiér v miliardářových službách.

Druhá část rozhovoru s Mirkem Topolánkem.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

Topolánek v rozhovoru dále vysvětluje svůj pohled na klimatickou politiku EU. Sám klimatickou změnu nepopírá a přiznává, že mu dělá starosti. Nesmyslné ale podle něj je pokoušet se ji změnit za cenu nadměrných regulací a mnoha miliard eur i dolarů na podporu „zelených technologií“. Ostatně expremiér má i pochybnost o tom, že oteplování planety zapříčinily emise skleníkových plynů v posledních sto letech.

Jak sám bývalý premiér nese následky politických kompromisů, jež musel uzavírat se Zelenými ve svém druhém kabinetu po roce 2006? Za jaké politické handly z té doby se dnes stydí? A jak by sám vedl klimatickou politiku Evropy nebo Česka, kdyby k tomu měl moc?

Sledujte rozhovor z pořadu Špičky byznysu, který vysílá Televize Seznam.

Reklama

Doporučované