Hlavní obsah

Kdybych odsud neutekl, bylo by po mně. Ivan Král o punkrocku v New Yorku i dnešní Patti Smith

Rozhovor s hudebníkem Ivanem Králem: O odcházení, životě v USA a undergroundu.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jako jediný Čech zanechal Ivan Král stopu v historii světového rocku. V začátcích spolupracoval s Blondie, řadu let byl kytaristou Patti Smith nebo Iggyho Popa. Jeho songy nahráli U2 a David Bowie. Teď zahájil české turné.

Článek

„Když jsem odcházel z Československa, byl jsem naivní kluk. Kamarádi ‚Mejla‘ Hlavsa nebo Ivo Pospíšil mi pak vyprávěli, čím si tady prošli, a já vím, že bych to nedal,“ odpovídá Ivan Král na otázku, jestli někdy přemýšlel, kde by byl, pokud by v šedesátých letech neemigroval do Spojených států. „Nedal bych to psychicky. A taky se tu dost pilo,“ dodává s úsměvem.

Do republiky se vrátil po roce 89, kdy začal jako producent spolupracovat s českými hvězdami. „O spolupráci vždycky rozhodly kvalitní písničky. Dobrá písnička se musí dát broukat,“ popisuje. „Rád jsem pomáhal, ale nesměli mě moc vytěžovat.“

Coby kytarista Patti Smith nebo Iggyho Popa se podíval na místa, o kterých tehdy místní hudebníci jen snili. Účastnil se nahrávání desky Horses, jež je považovaná za jedno z nejlepších rockových alb všech dob. „Když jsme s Patti Smith nahrávali Horses, seděl mi andílek na rameni,“ usmívá se hudebník.

Byl to jen první z řady jeho úspěchů. Song Dancing Barefoot se počítá mezi klasické rockové skladby a dočkal se řady cover verzí. „Chyběl nám tehdy jeden song na desku a Patti řekla: Ivan toho má spoustu, ať něco najde,“ vzpomíná Král. „A tak jsme začali pracovat na písničce, kterou jsem piždil kdysi dávno ještě v Československu.“

S kapelou Patti Smith se v poslední době neúčastnil turné, jehož předmětem bylo právě album Horses. „Čekal jsem, že bude Patti na stará kolena vystupovat jen s klavíristou, víc ve francouzském, poetickém stylu,“ komentuje současné působení své bývalé kolegyně.

Sám teď vyrazil na vlastní turné po České republice. „V každém songu hledám sám sebe a vždycky najdu něco nového,“ říká Ivan Král k nové desce Colors. Mezi novými kusy je na ní třeba skladba, kterou věnoval v sedmdesátých letech Debbie Harry z kapely Blondie. „Všichni jsme ji milovali,“ směje se dnes hudebník, který v té době patřil do newyorské punkrockové scény.

Celý rozhovor s Ivanem Králem sledujte v úvodním videu.

Rozhovor je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby. V premiéře jej vysíláme každou neděli od 21:00 hodin na celoplošné Televizi Seznam. Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Kultura Terezy Willoughby: S Ivanem Králem nejen o nové desce, s Miroslavem Hanušem o současném divadle, a navíc tipy Vladimira 518. Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované