Hlavní obsah

Kdybychom kdysi neupláceli hostinské, zkrachovali bychom, říká Stanislav Bernard

Ukázka rozhovoru se Stanislavem Bernardem, v němž mluví o tom, proč bylo pivo levné už za komunismu.Video: Jindřich Šídlo

 

Reklama

Pivovarník vzpomíná na začátky: Rozdávali jsme poslancům počítačové hry. Přečtěte si přepsanou verzi rozhovoru s podnikatelem Stanislavem Bernardem.

Článek

Pivovar v Humpolci jste se společníkem koupili na podzim 1991. Když se podíváte zpět na těch víc než 25 let, kdy se v Česku podnikalo nejlépe?

Já to ani tak nerozlišuji, každá doba byla jiná. Říká se, že 90. léta byla divoká, na druhé straně pro nás byl důležitější pocit nabyté svobody. Bylo to pro nás naplňující a hezké. Pak přibylo byrokracie, ale jako firma jsme na ni už připraveni. Určitě nezávidím živnostníkům, kteří jsou na to sami.

Velmi těžké období pro nás bylo někdy od poloviny 90. let, kdy velké pivovary začaly uplácet hostinské a majitele restaurací.

To se vyplácelo v hotovosti?

To se vyplácelo různě. Ale byly to peníze za změnu značky piva. Tomu se špatně konkurovalo.

Na druhou stranu, vy jste tehdy úspěšně ve Sněmovně lobboval za nižší daň pro malé pivovary, byl jste vlastně jedním z prvních českých lobbistů hodných toho jména. Dokonce jste prý pyšný, že se o tom píše v učebnicích. Jak jste to tehdy dělal?

Vysvětloval jsem, že můžeme mít spotřební daň pro všechny stejnou. Ale startovní podmínky jednotlivých hráčů byly úplně odlišné: Velké pivovary měly distribuční síť, značky, byly zainvestované. Ty malé byly jen regionální. Kdyby pro ně nebyla nižší spotřební daň, trh by je nejspíš zlikvidoval.

Ve Sněmovně jste dokonce rozdával počítačové hry…

Ano, a v nich červ požíral pivovary. Rozdali jsme to poslancům. A aby si mohli hrát dál, museli si přečíst naši prezentaci, proč mají hlasovat pro nižší spotřební daň. Je skvělé, že se to povedlo, byť nás už se to dnes netýká. Došlo k obrovské renesanci oboru. Dnes je na trhu asi 360 minipivovarů. Jsme první na světě v počtu minipivovarů na počet obyvatel. Na to jsem pyšný, obor začal žít, dýchat a daří se mu.

Pivo je nejméně agresivní alkohol

Pijí Češi méně piva než v době, kdy jste začínali?

Ano, je to tak, důvodů je víc, zčásti to bylo způsobeno ekonomickou krizí, kdy ještě ministr financí Eduard Janota navýšil daň o 33 procent, což znamenalo skokové zdražení. Ale je v tom i změna životního stylu i obrovská konkurence ostatních nápojů, kdy třeba tichá vína nejsou zatížena spotřební daní. Celková spotřeba šla zhruba ze 16 milionů hektolitrů asi na 14,5 milionu.

Jsem fanoušek piva, takže mluvím sám proti sobě, ale skoro nikde ve světě jsem nezažil, aby pivo bylo to nejlevnější, co si člověk může v hospodě dát. České pivo je stále extrémně levné. Je to společensky i zdravotně dobře?

Čeké pivo bylo levné už za komunismu, byl to takový úplatek obyvatelstvu. A obrovská konkurence pak nedovolila zásadní růst ceny. Pivo u nás patří k levným nápojům, například i spotřební daň je u nás mnohem méně drastická než třeba ve Skandinávii.

Nebylo lepší ji mít vyšší? Jako podnikatel mi jistě řeknete, že ne, ale pak jsou tu náklady na důsledky alkoholismu.

Pro mě je zvláštní, že když se mluví o problémech s alkoholem, zmiňuje se pivo. Pivo je přitom z alkoholických nápojů nejméně agresivní, je tam alkoholu málo, je tam spoustu minerálů, vitamínů. Každé zneužívání alkoholu vede k problémům, samozřejmě, ale mnohem snadněji se dostanete do problémů, když budete zneužívat tvrdý alkohol, než když si dáte pár piv po sportu. To bych považoval za zdravé a mnoho studií to potvrdilo.

Podívejte se na celý rozhovor se Stanislavem Bernardem:

Výzva Jindřicha Šídla, kterou přijal Stanislav Bernard.Video: Jindřich Šídlo

Hospody kvůli EET dramaticky nezavírají 

Před dvěma lety jste říkal, že se obáváte trojkombinace EET, zákazu kouření v hospodách a omezení hazardu. Potvrdily se vaše obavy?

Myslím, že se potvrzují, i když ne úplně drasticky. Je tam jedna časovaná, ne snad přímo bomba, ale časovaný problém, a to zákaz kouření. Teď je léto, kouřit venku není až takový problém. Ale spousta venkovských hospod má strach, že až začnou plískanice, může se to změnit. Vadila mi na tom hlavně kombinace všech tří opatření.

Jak to bude s kouřením v zimě, teprve uvidíme. Jaký vliv na hospody mělo EET? Klesají dramaticky jejich počty?

To bych neřekl. U našich odběratelů to zavřelo zhruba 70 hospod ze třech tisíc. Nebylo to žádné dramatické číslo. A nemůžu ani tvrdit, že to bylo výhradně kvůli EET. Ale byla to taková vlna po jeho zavedení.

Se zákazem kouření v hospodách se nakonec vyrovnaly všechny země, kde se to stalo. Nebude to tu vypadat stejně?

Myslím, že se lidé přizpůsobí. Byť je to omezení svobody byrokratickým opatřením. Ale také je pravda, že lidé, kteří nekouří, museli sedět v zakouřené místnosti a že to asi pro ně nebylo příjemné. Je to myslím dost otázka osobní ohleduplnosti. A stavebních řešení, odsávání… U nás se to řeší trochu moc byrokraticky.

A ve vlastní hospodě byste si to přál mít jak? 

Já bych to asi řešil tak, že bych tam měl oddělený prostor pro kuřáky a nekuřáky. A dobrou vzduchotechniku.

I my jsme upláceli. Ale pak jsme skončili

Před rozhovorem jste mi říkal, že vás přestala zajímat politika, k níž jste se vždycky vyjadřoval, a že o ní nechcete mluvit. Co se to stalo?

Před pár lety jsem se začal zabývat vnitřní indickou jógou. Na první pohled může být ta odpověď šokující. Ale myslím, že se díky józe můžete dostat k mnohem hlubším odpovědím, než vám může dát politika. Lidé, kteří působí v politice, jsou často na velmi nízké úrovni vlastního vědomí. Podle toho to pak vypadá, jsou to hádky, útoky, pomluvy… Vnitřní jóga se zabývá samou podstatou toho, jak svět funguje. A mně přijde dnes mnohem důležitější zabývat se právě tím než půtkami ve veřejném prostoru.

Ale stále jste zastupitelem za ODS v Humpolci.

Ano, ale to ani nepovažuji za politiku, to je malé měso, tam jde spíš o zdravý rozum.

V roce 2011 jste se stal jednou z tváří Nadačního fondu proti korupci Karla Janečka. Zlepšila se od té doby situace s korupcí?

To je jak s tou politikou: Je to boj s tisícihlavou saní. Protikorupční fond byl neobyčejně úspěšný, ušetřil dvě miliardy z veřejných peněz. Na druhé straně existuje o fondu celá řada lží, třeba, že je financován Andrejem Babišem. To je naprostý nesmysl.

Pamatuju atmosféru roku 2011, kdy jsme cítili, že to takhle dál nejde. Jaká byla vaše motivace? Obecně vás trápilo, co se děje, komplikovalo vám to podnikání?

Bylo mi to nabídnuto, s těmi lidmi jsem se potkal a cítil, že s nimi mohu něco dělat… Už jsem o tom mluvil, jak velké pivovary od 90. let uplácejí hostinské. De jure je to nepostižitelné, dělá se to třeba přes smlouvu o propagaci. Není to čistá korupce, ale…

Ale vy jste to dělávali také.

Museli jsme, jinak bychom zkrachovali. Před osmi, devíti lety jsme s tím přestali, jen, co jsme se stabilizovali. Tyhle peníze hostinští nedostávají proto, aby zvelebili svůj podnik, aby byla značka piva líp propagovaná. Je to jasný princip: Vezmi si naše pivo a my ti dáme 300 tisíc, půl milionu nebo také mnoho milionů, když jde o velkou restauraci v centru Prahy.

Dlouho jste byl na stránkách ANO jako jejich podporovatel. Pak jste ale nechal tu zmínku vyškrtnout. Proč?

Musím uvést na pravou míru, proč jsem tam byl uveden. Volali mi v roce 2013 novináři, ptali se mě, koho budu podporovat ve volbách - a já odpověděl, že pokud bych vůbec někoho podpořil, tak Andreje Babiše. A novináři z toho udělali, že Bernard podporuje Andreje Babiše. A impulsem pro vyškrtnutí bylo Čapí hnízdo. Když jsem viděl, jak pan Babiš nevysvětluje podstatu té kauzy, a dal si to dohromady s tím, že je ministr financí a po ostatních vyžaduje přesnost a pořádek. Vím, že to neudělal jako ministr, ale doběhlo ho to. A pro mě to bylo tak závažné, že jste tam zavolal, ať mě okamžitě vyškrtnou.

Je vám 61 let. Podnikáte 25 let. Jak dlouho to ještě chcete dělat?

Upřímně nevím. Své podnikání jsem změnil, už tam nejsem každý den. Starám se především o to, aby ve firmě byla maximálně přátelská atmosféra. Firmu to ekonomicky stabilizuje a lidem to dává smysl. V práci trávíte třetinu času. To je teď pro mě nejdůležitější věc. Možná mě to bude bavit už pořád.

Reklama

Doporučované