Hlavní obsah

Kdysi slavné Lesní koupaliště chtějí opatrovat architekti

Foto: Mjölk architekti

Takto by mělo Lesní koupaliště vypadat podle architektů z Mjölku.

Reklama

O kdysi populární liberecké Lesní koupaliště se chce začít starat parta místních progresivních architektů ze studia Mjölk. Součástí areálu by měla být například také venkovní sauna.

Článek

„Navrhují bezúplatnou správu po dobu deseti let, budou prostor zvelebovat z darů, grantů nebo příspěvků z participativního rozpočtu Liberce. Záměr jsme schválili a se spolkem dále vyjednáváme,“ potvrdil liberecký primátor Jaroslav Zámečník.

„Cílem našeho snažení je kromě dobře fungujícího areálu vybudování další vrstvy. Uživatelé areálu by velmi ocenili zbudování zázemí pro převlékání, funkční toalety, městský mobiliář, zázemí pro venkovní cvičení či veřejnou saunu,“ uvedl za spolek Lesní Koupaliště Jan Vondrák.

Ostatně saunou, kterou umístili doprostřed liberecké přehrady, se před lety architekti z Mjölku proslavili.

„Náš způsob přemýšlení vede k myšlence zbudovat na místě původního objektu jednoduchou plovárnu a doplnit ji o ostatní prvky, které rozšíří využití koupaliště. Realizace by měla probíhat formou svépomocné spolupráce jednotlivých komunit, které budou mít ambici a chuť pomoci a následně využívat areál lesního koupaliště,“ dodal Vondrák.

Foto: město Liberec

Lesní koupaliště začíná po letech chátrání znovu fungovat.

Ke spolupráci už Mjölk přizval například také Fakultu umění a architektury Technické univerzity Liberec. Lesní koupaliště by tak mělo být nejen funkční, ale i zajímavé po stránce architektonické.

Lesní koupaliště v Lidových sadech léta chátralo. V posledních dnech dochází na jeho renovaci. Po loňském přespárování bazénové vany už by mělo svou základní funkci plnit naplno.

Primárním zdrojem vody je Jizerský potok. Hotový je i nový vrt na vodu, který bude v případě nouze možné využít na postupné připouštění.

Reklama

Související témata:

Doporučované