Hlavní obsah

Když Američanka říká nejdelší české slovo. Čeho se bojí mladí při studiu v zahraničí?

Další díl minisérie „Vyjeď“ z dílny autorů Honest Guide Janka Rubeše a Honzy Mikulky: Vyzpovídali české studenty, jak moc se jim chce nebo nechce studovat v zahraničí.Video: Janek Rubeš, Honza Mikulka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Další díl minisérie „Vyjeď“ z dílny autorů Honest Guide Janka Rubeše a Honzy Mikulky: Do pražského Vnitroblocku pozvali na 500 studentů. Zajímalo je, zda mladí touží vyjet studovat do zahraničí, nebo jim taková představa spíš nahání strach.

Článek

Většina studentů, se kterými jsme měli možnost mluvit, se shodli, že vyjet do zahraničí určitě chtějí. I přes některé obavy prý cítí, že je to správná věc. Největší obavu tvoří – nepřekvapivě – finance.

Tématu peněz a studia v zahraničí jsme se v naší minisérii „Vyjeď“ věnovali detailně. Třeba jsme vyrazili do švédského hlavního města, abychom se o tamních cenách přesvědčili na vlastní kůži. Podívejte se na odkazu níže.

Druhou největší obavu tvoří jazyk a jazyková bariéra.

Studenti přiznávají, že jsou se svými základy spokojeni, ale nejsou si jistí, jestli se budou během složitější konverzace chytat. Jedním dechem však dodávají, že i právě o tom studium v zahraničí celé je a že nechat se tzv. „hodit do vody“ je to nejlepší, co jim takový výjezd může dát.

Že jazyk nemusí být největší překážka, nás přesvědčila americká studentka, která na kameru řekla nejdelší české slovo. (Nejdelší americké slovo přitom neznala.) Češtinu si ale prý oblíbila a ráda by se sem přestěhovala.

Foto: Seznam Zprávy

Na akci do Vnitroblocku dorazilo na 500 studentů.

Akce pro studenty proběhla ve spolupráci s Domem zahraniční spolupráce. Všechny základní informace, kam a jak na zahraniční pobyt nebo pracovní stáž vyjet, najdete na stránce Vyjeď.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované