Hlavní obsah

Když bezpečnost vyšetřuje rozvědku. Kdo pustil tajné informace amerických zpravodajců?

FBI vyšetřuje CIA kvůli uniklým dokumentům.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Únik tisícovek tajných dokumentů americké rozvědky vyšetří federální bezpečnost.

Článek

Jedna americká bezpečnostní služba bude vyšetřovat druhou. Americký Úřad pro federální vyšetřování (FBI) se zaměří na Ústřední zpravodajskou agenturu (CIA). Zpravodajci totiž přišli o více než osm tisíc tajných dokumentů. V úterý je zveřejnil server WikiLeaks. Rozvědka ale pravost uniklých dat nepotvrdila.

Portál WikiLeaks zveřejnil dokumenty z let 2013 až 2016. Týkají se útočného programového arzenálu, s nímž největší americká výzvědná organizace může pronikat do mobilních telefonů, chytrých televizorů i dalších elektronických zařízení a využít je ke shromažďování informací.

Nový šéf CIA Mike Pompeo je zastánce metadat i waterboardingu.Video: Marie Vladyková

FBI bude vyšetřovat, zda zdroj úniku informací pocházel zevnitř agentury, nebo za ním stojí hackerský útočník mimo CIA.

CIA: Uniklé informace mohou ohrozit Ameriku

Rozvědka odmítla komentovat pravost dokumentů a postup vyšetřování. Naopak varovala před zveřejněním podobných materiálů, které ohrožují její práci.

„Taková odhalení nejen ohrožují americké operace a zaměstnance, ale také vybaví naše protivníky nástroji a informacemi, které nám mohou ublížit,” napsala agentura v prohlášení.

CIA se mohla podle uniklých informací nabourat do chytrých telefonů značky Apple, ale i dalších přístrojů s operačním systémem Android nebo Windows. Uniklé materiály prozradily, že americká rozvědka cílila i na českého výrobce bezpečnostního softwaru Avast.

Viceprezident Avastu Sinan Eren vyzval technologické firmy, aby zvýšily ochranu svých zařízení a zároveň antivirovým firmám umožnily přístup ke svým produktům. „Můžeme odvrátit útoky v reálném čase, pokud budeme moci nahlédnout do mobilního operačního systému,” dodal Eren.

Apple, Google, Samsung a další technologické firmy už oznámily, že se na zvýšení ochrany uživatelů zaměří.

CIA se mohla vydávat za ruské hackery

Americký prezident Donald Trump je únikem utajovaných dat „mimořádně znepokojen".

„Kdokoli pustí na veřejnost utajovanou informaci, bude čelit nejpřísnějším zákonům. Po takových lidech půjdeme a budeme je stíhat s plným využitím právních možností," řekl jeho mluvčí Sean Spicer.

Z dokumentů WikiLeaks vyplývá, že CIA v sekci nazvané Umbrage shromažďovala postupy ostatních hackerských skupin z celého světa. Při pronikání do cizích systémů se tak mohla vydávat například za ruské nebo čínské hackery.

Pokud se informace potvrdí, půjde o mimořádně citlivou záležitost. Ministerstvo spravedlnosti totiž aktuálně vyšetřuje údajný vliv Ruska na loňské prezidentské volby.

Vyšetřování ruských útoků na prezidentské volby v USA nepovede ministr spravedlnosti Jeff Sessions, ale jeho náměstek.Video: Marie Vladyková

Reklama

Doporučované