Hlavní obsah

Když bojuje s odpadky celá planeta. Do světového úklidového dne se i v Česku zapojily desetitisíce dobrovolníků

Patnáctého září desítky milionů lidí na celé planetě čistí své okolí Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

 

Reklama

Česko se zapojilo do největší akce v dějinách lidstva v boji proti odpadkům. Dobrovolníci se na více než 450 místech republiky přidali k Celosvětovému úklidovému dni.

Článek

Odstartovala na Novém Zélandu, valí se přes Evropu a o sobotní půlnoci skončí na Havaji. Největší úklidová akce v dějinách v sobotu zasáhla i Česko. Desetitisíce dobrovolníků tam na téměř pětistovce míst zbavují své okolí odpadků.

Češi jsou známí jako pečliví tříditelé, přesto se i v našem okolí povalují tuny odpadků. “Veřejný prostor je plný drobného nepořádku, kteří tam lidé nechávají. Chceme ukázat, že není potřeba házet obaly do přírody. Je to také o vzdělávání. Přichází dost mladých lidí. Sami si zkusí, jak pracné je odpadky odstranit, a mohou pak učit i starší generaci, která mnohdy nemá v tomto ohledu správné návyky,” uvedl národní koordinátor akce Miroslav Kubásek.

Ten už pátým rokem pořádá akce podobného rázu, podílí se také na organizaci projektu Ukliďme Česko. “Hlavní úklidový den u nás je na jaře. Letos se nám podařilo zapojit 133 000 dobrovolníků na 2600 místech,” vypočítal Kubásek.

Sobota patnáctého září je však výjimečná zapojením lidí na celé zemi. K celosvětovému úklidovému dni se přidaly desítky milionů lidí z více než 150 států. “Akce trvá čtyřiadvacet hodin, odstartovala na Novém Zélandu, skončí o sobotní půlnoci na Havaji. Na internetu běží přímý přenos napříč zeměmi,” popsal Kubásek. Zájemci se mohou dívat na stránkách www.worldcleanupday.org.

Také lidé v Česku sbírají odpad v parcích, lesích a zaměřují se na černé skládky. “Po dobu trvání akce Ukliďme Česko jich hodně ubylo,” všiml si Kubásek.

Na sobotní hromadný úklid přišly poprvé taky studentky brněnského Gymnázia Matyáše Lercha. “Dozvěděla jsem se o akci na internetu, líbil se mi ten smysl a řekla jsem i ostatním ve třídě. Kupodivu nejčastěji nacházíme polystyren, pak také různé plasty,” popsala Lucie Stiborová.

Akce se účastní také různí politici. K úklidu v okolí brněnského Dolního nádraží přišel pomoci primátor Petr Vokřál. Dříve pracoval na manažerské pozici ve společnosti zabývající se odpadovým hospodářstvím.

Reklama

Související témata:

Doporučované