Hlavní obsah

Když brzdíme, pálíme boty, říká závodník letního sáňkování Street Sledge

Letní sáňkování? Když brzdíme, pálíme boty, říká závodník extrémního sportu Street Sledge.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pokud milujete zimní sporty a už teď vám trochu chybí, tak zkuste letní sáňkování. Nová forma skateboardingu se jmenuje Street Sledge. V tomto extrémním sportu jsou pro závodníky rájem serpentiny.

Článek

Sportu se může věnovat kdokoliv. Jezdí se nejen na profi úrovni, ale i pro zábavu. „Na prkně ležíte nohama napřed a snažíte se co nejrychleji dostat dolů. Ale když se člověk bojí, tak může jet dolů opatrně, jen se klouzat a v tu chvíli to může být i takzvaný rekreační sport,“ říká závodník a organizátor soutěží Petr Záleský.

Závodníci se ale nebojí, naopak často se pouští bezhlavě z kopce a zatáčky vybírají na hraně svých možností. Proto je potřeba myslet na správnou výstroj. „Celokožená kombinéza, která nás chrání před každým možným pádem, který může nastat. A hlavně nesmí chybět integrální helma a pevné kožené rukavice,“ říká Andrej Ilič, závodník a mistr ČR.

Sportovci mají také speciálně upravené boty. A to proto, aby mohli zpomalit nebo zabrzdit. „Na brždění potřebujeme boty s podlepenou podrážkou. Když se brzdí, tak pálíme gumy a často je to i na efekt zajímavé, protože se za naší brzdnou dráhou i trošku kouří,“ dodává Petr Záleský.

Tento sport ale nemůžete trénovat kdekoliv. Kam vzít prkno a sjíždět dolů? Jak začít a na co si dát pozor? Prozradili to závodníci v rozhovoru, který najdete nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na gauči, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 7:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované