Hlavní obsah

Byl na líbánkách v Thajsku, zadržel ho Interpol. Nyní se fotbalista Al-Araibi dočkal propuštění

Zadržený fotbalista Hakeem Al-Araibi je na svobodě.Video: Renáta Matoušková, AP, Reuters

 

Reklama

Thajský prokurátor zastavil vydání bahrajnského fotbalisty Hakeema Al-Araibiho do jeho vlasti, kde měl být odsouzen k 10 letům vězení. Bahrajn stáhl žádost na jeho vydání. V roce 2017 udělila Austrálie Hakeemovi politický azyl. Fotbalistu zadržel loni na podzim na jeho líbánkách v Bangkoku Interpol. Obhájci lidských práv se obávali, že mu po jeho vydání do Bahrajnu hrozí mučení a smrt.

Článek

Thajsko propustilo fotbalistu Hakeema Al-Araibiho poté, co Bahrajn stáhl svůj požadavek na jeho vydání.

V roce 2014 utekl Hakeem Al-Araibi z Bahrajnu do Austrálie, kde požádal o politický azyl, ten mu vláda poskytla v roce 2017. Od té doby hraje za klub FC Pascoe Vale v Melbourne.

V listopadu ho však na žádost Bahrajnu zadržel Interpol v Bangkoku, kde Al-Araibi trávil své líbánky. Ostrovní stát sousedící s Katarem a Saúdskou Arábií odsoudil Hakeema v jeho nepřítomnosti k 10 letům vězení za vandalismus. Podle Bahrajnu byl Al-Araibi odsouzen nezávislou porotou za násilí a kriminalitu, které nesouvisí se svobodným projevem názorů. Při jeho návratu do vlasti pro splnění trestu mu mělo být zaručeno bezpečí.

Hakeem byl v Bahrajnu odsouzen v minulosti ještě jednou, a to v roce 2012. Soud ho poslal do vězení na tři měsíce za poničení policejní stanice. CNN později řekl, že byl propuštěn na základě toho, že v době spáchání zločinu hrál fotbal, který živě přenášela i televize.

Obhájců lidských práv a Al-Araibiho manželka se obávali, že by Hakeemovi v Bahrajnu hrozilo mučení a smrt kvůli tomu, že je velkým kritikem bahrajnské vlády.

Stíhání proti Al-Araibimu ukončila thajská kancelář státního prokurátora (OAG), jelikož Bahrajn přestal projevovat zájem o vydání fotbalisty. „Dnes ráno nás informovalo ministerstvo zahraničních věcí, že Bahrajn už neprojevuje v této otázce zájem,” řekl zástupce šéfa zahraničí z OAG.

Thajský generální prokurátor už dříve řekl, že zadržení Al-Araibiho je v souladu s thajským zákonem a o jeho vydání do Bahrajnu rozhodne soud.

Za jeho propuštění z thajského vězení se kromě australské vlády, FIFA a Mezinárodního olympijského výboru stavěly i fotbalové hvězdy jako Didier Drogba nebo Jamie Vardy.

Al-Araibi by měl Thajsko opustit dnes večer a vrátit se zpět do Austrálie.

Reklama

Doporučované