Hlavní obsah

Když do titulku napíšete Brno, všichni už čekají nějaký bizár, říká brněnský básník a novinář v „pražském exilu"

V Praze žijí lidé „zalezlí" ve svých čtvrtích, říká brněnský patriot Karel Škrabal.

 

Reklama

Jestli Kometa vyhraje hokejovou ligu, bude to veliké a já tam určitě pojedu, říká v rozhovoru pro Seznam Karel Škrabal.

Článek

I když je v názvu „Brněnský krajanský spolek" obsaženo hodně ironie, přece jen vypovídá o něčem, co skutečně existuje: O tradiční rivalitě mezi Prahou a Brnem, dvěma největšími městy v zemi spojenými čímsi, co bylo kdysi dálnicí.

Novinář, básník a člen spolku Karel Škrabal (47) o tom ví svoje: Před dvaceti lety debutoval básnickou sbírkou „Zapalte Prahu" a mezi svými kolegy se těšil pověsti přesvědčeného brněnského separatisty. Ironií osudu se po čtyřiceti letech strávených v Brně přestěhoval do Prahy. Dnes žije na Letné, baště pražské arogance plné moravských přistěhovalců, a pracuje jako zástupce šéfredaktora České televize pro regionální zpravodajství.

„V Praze asi žije dost lidí, kteří si dělají legraci z Brna. Ale ještě víc lidí, kteří si dělají z Brna legraci, žije v Brně," říká Škrabal. „Ale znám to třeba z webového zpravodajství: Když napíšete do titulku, že se něco stalo v Brně, leze čtenost nahoru, protože všichni čekají, že to zase bude nějaký bizár. Hlavně v Praze, ale vlastně všude."

Podívejte se na celý rozhovor s Karlem Škrabalem o tom, co mají Praha a Brno společného, v čem se liší a kam a kdy se přestěhuje brněnské nádraží.

Reklama

Související témata:

Doporučované