Hlavní obsah

Když extrémní teplo výjimečně neškodí. Ovocnáři hlásí nadprůměrnou úrodu

Moštování je oblíbeným zpracováním úrody. Letos bude ovoce nadprůměrné množství. Video: Seznam.cz

 

Reklama

Největší úrodu za posledních pět let letos očekávají ovocnáři nejen na Opavsku. Oproti jiným rokům se dařilo hlavně hruškám a meruňkám. Nejvíc bude každoročně jablek. Právě z nich si mnozí pěstitelé nechávají lisovat mošt.

Článek

V mnoha moštárnách už ovoce lisují. Některé z nich musely otevřít kvůli nadměrné úrodě dříve. „Letošní úroda je velice bohatá díky tomu, že nebyly jarní mrazíky a nezmrzly květy. Nejvíce je jablek, švestek, třešní a meruněk. Provoz moštárny jsme kvůli tomu otevřeli o dva týdny dříve oproti normálu. Lidé se ozývali už měsíc předem, dost objednávek je i na září. Upozorňujeme je ale na to, že z letních jablek, která jsou moučná, moc šťávy není,“ říká členka klubu zahrádkářů Barbora Fišerová.

Jablka jsou nejpěstovanějším druhem v Česku. Největší nárůst oproti průměrné sklizni však letos mají hrušky. Bude jich o šedesát procent více. „Profesionální ovocnáři očekávají v letošním roce ve srovnání s průměrem posledních pěti let úrodu vyšší zhruba o dvacet procent. Předpokládáme, že to bude o 180 tisíc tun více. Hlavní poměr budou tvořit jablka, těch bude přes osmdesát procent,“ uvedl předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

Český zahrádkářský svaz eviduje na svém webu moštárny v jednotlivých krajích. U většiny z nich si musí zákazník odpad po moštování odnést a zlikvidovat sám a musí si zajistit vlastní lahve. Z jednoho kila jablek se dá vymáčknout až tři čtvrtě litru moštu. Moštuje se ale i ostatní ovoce, většinou na další kvašení a pálení lihovin.

Reklama

Doporučované