Hlavní obsah

Když Heleně Vondráčkové nebylo do zpěvu. Legendární zpěvačka nejen o bojích, které musela svést

Intimní zpovědi: Helena Vondráčková, legendární zpěvačka, osobně o svém životě i tvorbě.Video: Radka Červinková, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Jsem uhnětená z velké lásky,“ říká na samém začátku pořadu Intimní zpovědi stálice české popové scény, zpěvačka Helena Vondráčková.

Článek

Na trochu vážnější notě se nese osobní rozhovor, navazující na bezstarostnější atmosféru pořadu Moje místa. Jsou věci, o kterých se člověku i těžko smýšlí, natož aby o nich mluvil. Na to musí najít v sobě dost kuráže.

Helena Vondráčková byla vychována podle svých slov naprosto vyváženě. Žádná zbytečná přísnost, ale na druhou stranu žádné přílišné rozmazlování. Měla velkou podporu rodičů ve všem, co stálo za to rozvíjet a povznést. A to i přes skromné poměry, ze kterých vzešla. „Co dům a zahrada dá,“ odpovídala maminka na tradiční dětské otázky, co bude k obědu.

Láska, kterou ji rodiče zahrnovali v dětství, se v dospělosti proměnila v péči a starost, jež ne vždy věcem prospěla.

Moje místa: S Helenou Vondráčkovou na magickém místě: „Měli jsme s Martinem tajné přání, které se plní“

Moje místa s Helenou Vondráčkovou.Video: Radka Červinkova, Seznam Zprávy

„Mí rodiče žili neustále v obavě, aby ten, kdo přijde, byl ten pravý, abych netrpěla a aby bylo všechno v pořádku…“ Ne každý vztah takové obavy unese, byť jsou myšleny dobře. Dodnes se Heleně o vztazích s muži nesnadno mluví. Tím spíš, že současný muž po jejím boku, manžel Martin Michal, byl natolik trnem v oku blízkým, že se rozpoutalo rodinné peklo.

Helena nechápe důvody. A je jí nesmírně líto let ztracených s otcem, kdy její přání nebylo nic platné. Nic jiného, než přestát s vypětím všech sil dobu, ve které se, jak vše sama vnímá, nepochopitelně ocitla, nešlo. Nikdy, ani na vteřinu, však nezapochybovala o svém rozhodnutí při svém druhém muži stát.

I o nenaplněné mateřské roli bude řeč. Musela se vyrovnat i s tím. Pomáhal pracovní zápřah. Od startu hudební kariéry její akcelerace neutichla. Strávila hodně času mimo Českou republiku. Málo se ví, že ještě za dob komunismu nahrávala desky v západním Německu nebo v Japonsku.

Šokovalo ji, když o ní kanadské noviny psaly u příležitosti jejího turné jako o české Barbře Streisand. „Bylo to pro mě jedno z velkých uznání,“ komentuje svůj údiv dnes a netají se dávným obdivem k téhle dámě.

Jako zpěvačka zcestovala kus světa a je schopna zpívat (i hovořit) v několika světových jazycích. Pro zajímavost – měla i období, kdy ji zlákala jazzová parketa, k níž si pěstovala lásku už jako školačka. Nač sáhne, to se daří, chtělo by se říci.

Má dar vnímat svět tak, že přes všechna mračna stále svítí slunce. Dovede se smát tak, že budí svého muže. Žije v láskyplném manželství a cítí ve svém muži nezměrnou oporu, leč posledních uplynulých deset let, kdy vzduchem vířily mediální kauzy, by věru zpátky nechtěla.

Má před sebou mnoho krásné práce, je šťastná a doufá, že už nepřijde žádná smršť, která by ji zastavila v tom, pro co žije: „…abych zase přinesla něco nového, něco pěkného, co by lidi potěšilo, co by jim přineslo dobrou náladu a třeba hezký pocit. Proto to dělám.“

Celý rozhovor si pusťte v úvodním videu.

Premiéru pořadu Intimní zpovědi – Moje místa sledujte v úterý od 20:30 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Staňte se fanouškem Seznam Zpráv na Facebooku.

Reklama

Doporučované