Hlavní obsah

Když historikům došlo, co objevili, přeběhla jim po zádech husí kůže, říká ředitel NFA o filmech z procesů z 50. let

Na nově objevených filmech může být až 14 hodin procesů z 50. let.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Ve zkrachovalé továrně v Panenských Břežanech nalezli historici filmové pásy, které obsahují záznamy z politických procesů z dob stalinismu v Československu. Filmy by měly obsahovat až 14 hodin procesu například s Rudolfem Slánským a dalšími, pro režim nepohodlnými politickými funkcionáři.

Článek

Až 14 hodin záznamu politického procesu s Rudolfem Slánským a dalšími obžalovanými z roku 1952 může obsahovat vzácný nález filmového materiálu. Před nedávnem ho objevil správce konkurzní podstaty ve zkrachovalé továrně v Panenských Břežanech. Podle historiků není zřejmé, odkud se filmové pásy do středočeského areálu dostaly, pravděpodobně se je ale kdosi pokusil záhy po listopadu 1989 ukrýt. Ministr kultury v demisi Ilja Šmíd na tiskové konferenci řekl, že požádá vládu o mimořádnou dotaci na záchranu vzácného archivního materiálu. Před několika dny ho převzal Národní filmový archiv.

Jeho ředitel Michal Bregant řekl, že v příštích dnech budou odborníci materiál kontrolovat. „Na rozpočtu budeme pracovat příští týden,“ uvedl. Podle odborníků je nález materiálu mimořádný, poskytne dokument srovnatelný se záznamem z procesu s Miladou Horákovou. „Je to nejen materiál přibližující atmosféru politického procesu, zločinu, ale je to také důkaz zločinu,“ řekl historik Petr Blažek. V procesu s takzvaným protistátním spikleneckým centrem Rudolfa Slánského bylo v roce 1952 vyneseno 11 rozsudků smrti. Bývalý generální tajemník komunistické strany Slánský byl popraven.

Blažek uvedl, že objev by mohl zásadním způsobem změnit pohled na celý politický proces. Před odborníky podle Blažka stojí mnoho otázek, třeba kdo materiál do továrny schoval a kdo o tom věděl. Bylo by podle něj důležité zjistit, zda to věděla tehdejší komunistická strana, zda to ví vedení jejího nástupce KSČM. „Jsem rád, že nález přichází v době, kdy se tady jedná o vládě s podporou komunistů,“ uvedl.

Na rozhovor s ředitelem NFA Michalem Bregantem se můžete podívat v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované