Hlavní obsah

Když hora musí k Mohamedovi a příprava na 10. kolo Fantasy League vrcholí

Foto: Profimedia.cz

Mohamed Salah je aktuálně k nezastavení.

Reklama

Jedeme dál. Karel Tvaroh se zamýšlí, kterým celkům vyjde 10. kolo Fantasy League. A kapitán Mohamed Salah kormidluje za ziskem dalších bodů. Proč ho vlastně nemají v týmu všichni a kým zářícího Egypťana doplnit?

Článek

Soutěž o zájezd na anglickou Premier League ve virtuální hře Fantasy League, uspořádané ve spolupráci se sázkovou kanceláří Fortuna, stále pokračuje. Desáté kolo je tu a nabídne hned několik atraktivních konfrontací, ve kterých půjde o hodně. Ústřední postavou aktuálního ročníku je zatím bezpochyby Mohamed Salah, egyptský ofenzivní záložník Liverpoolu, jenž svými výkony aspiruje na vysoké umístění v anketě Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa. I Karel Tvaroh se zamýšlí, proč tentokrát konzervativně vsadit opět na Salaha.

Neperte se s Mohamedem

Romelu Lukaku, stěžejní gólostroj v Chelsea, je vinou nedávného zranění kotníku vyřazený na několik týdnů. Cristiano Ronaldo, klíčová ofenzivní opora Manchesteru United, se společně se svými spoluhráči topí v rozbouřené krizi, která se s největší pravděpodobností ještě prohloubí, to až v kalendáři budou naskakovat týdny, v nichž přibudou ty úplně nejnáročnější zápasy. Harry Kane, jemuž Tottenham v létě nepovolil přesun do Manchesteru City, dosud herně tápe a v průběhu ligového programu nabízí svým Fantasy majitelům spíš jakési ojedinělé záblesky, které dávají jen zlehka vzpomenout na jeho zlaté časy.

Manchester City při svém kombinačním stylu naopak útočníky vlastně ani příliš nepotřebuje a vystačí si s tuctem kreativních záložníků, které mohutně podporují útočně ladění krajní beci, případně při standardkách i stopeři. To Leicester se dlouhá léta mohl opřít o spolehlivě fungujícího Jamieho Vardyho, jenže ten minulý týden při absenci Lukakua zklamal vynuceným poločasovým střídáním a je otázkou, v jakém rozpoložení ho nalezne zítřejší ostrý zápas s nevyzpytatelným Arsenalem.

Pak je tady Liverpool. Svěřenci Jürgena Kloppa zatím obecně ročníkem procházejí snadno jako Mohamed Salah obranou United během nedělní potupné porážky domácích 0:5. A právě Salah, který je ve Fantasy oficiálně vedený jako záložník, by měl při své aktuální formě figurovat v 99 procent všech virtuálních mančaftů pomýšlejících na bodové hody.

Liverpool patří na základě kvality kádru podložené dosavadními výkony ke třem největším favoritům na celkové prvenství v Premier League. Na Chelsea a Manchester City, největší soupeře v souboji o titul anglického mistra, přitom Salah a spol. nenarazí ještě dalších jedenáct kol. Ačkoli průběžně druhý Liverpool vyhlíží celou řadu náročných zápasů včetně střetnutí v Lize mistrů s Portem a Atléticem Madrid, víra v Salahovu produktivitu umocněná kapitánskou páskou na paži dává absolutní smysl.

Podle statistického království jménem Opta náleží zářícímu Salahovi v mnoha ofenzivních ohledech suverénní prvenství v rámci právě probíhající Premier League. První příčka mu patří v očekávaných gólech (6,99), v počtu vyprodukovaných střel (40), počtu střel ve vápně (33), počtu klíčových šancí (13) nebo v počtu doteků s míčem v pokutovém území soupeře (82). Legitimní otázkou tak vlastně není, proč mít Salaha v týmu, ale spíš z jaké pohnutky ho tam ještě někdo nemá.

Kým doplnit Salaha

V utkání Leicesteru s Arsenalem očekávám kombinační převahu hostí, které se bude domácí celek snažit přelstít rychlými protiútoky. Konfrontace dvou celků s ofenzivním potenciálem a relativně propustnými obrannými řadami s největší pravděpodobností nezklame a přinese hodně branek. Proto bych sázel na rozjetého Emila Smitha Rowea (5,5 milionu liber), který dovede s lehkostí vyvážet míč z hloubi pole až před soupeřovu šestnáctku, před níž mu neschází potřebný klid na kopačkách a špetka kreativity.

Domácím se v Evropské lize náramně rozstřílela nová akvizice Patson Daka (7,1 milionu liber). Mladému útočníkovi ze Zambie se podařilo ve vítězném duelu proti Manchesteru United vstřelit jeho premiérovou trefu na Britských ostrovech. A svou formu vyšperkoval i v pohárovém duelu proti Spartaku Moskva, který sestřelil čtyřmi brankami. V hierarchii pozici hroťáka mu nyní náleží třetí místo za zmiňovaným Vardym a Kelechi Iheanachem, ale při Zambijcově formě a otazníku visícím nad Vardyho kondicí by se mohl v nějaké fázi sobotního zápasu na trávník přece jen podívat.

Co se týče šlágru kola mezi Tottenhamem a Manchesterem United, mírně favorizuji domácí Kohouty. Spurs letos předvádí všechno jiné, jen ne konzistentní výkony, ale nad osudem United se shlukují opravdu negativní mračna. Harry Kane (12,1 milionu liber) by mohl proti United navázat na své dřívější výkony, ovšem i z ekonomických důvodů bych doporučil vložit důvěru do poctivých služeb Heung-Mina Sona (10,2 milionu liber). Korejský ofenzivní záložník v aktuální sezoně patří k nejlepším hráčům v nejrůznějších statistických parametrech. Jeho přítomnost na hřišti tradičně bývá bodově cítit, a to je přesně to, co všichni hledáme.

Už jste zaslechli jméno Maxwel Cornet (6 milionů liber)? Čerstvá posila Burnley, o které se v době přestupu příliš nemluvilo, vlétla do Premier League vskutku působivým způsobem. Cornet odehrál v aktuálním ročníku Premier League něco málo přes 200 minut, ve kterých ovšem stihl zaznamenat už 22 bodů. V posledním kole proti Southamptonu zařídil svému celku remízu 2:2, když se v obou případech prosadil v nesnadných pozicích. Tenhle chlapík, jenž před 13 měsíci sestřelil Manchester City ve čtvrtfinále Ligy mistrů, to ještě v dresu Lyonu, si zaslouží zvýšenou pozornost všech manažerů.

Sobota dominuje

Nenechte si ujít bohatou sobotní nadílku. Od 13:30 se utká Leicester s Arsenalem, od 16:00 se jeví nejatraktivněji duel Liverpoolu s Brightonem, ale ani další průběžně hraná klání nemusí ani zdaleka představovat ztrátu času. Šlágr kola reprezentuje tentokrát z mnoha ohledů sobotní střet Tottenhamu s Manchesterem United, ve kterém kouči hostí Solskjaerovi půjde nejspíš o setrvání na lavičce.

Neděle nabídne pouze dva duely. V papírově atraktivnějším zápase vyzve v 17:30 Aston Villa londýnský West Ham se třemi Čechy v kádru. V pondělní dohrávce se utká ve 21:00 Wolverhampton s Evertonem.

Uzávěrka Fantasy je pevně stanovena na sobotní poledne. Karel Tvaroh přeje všem manažerům hodně štěstí, pevné nervy a hlavně příjemnou zábavu.

Reklama

Související témata:

Doporučované