Hlavní obsah

Když i Jaromír Jágr zatíná pěst. Takhle český hokej léta nebavil

Foto: Barbora Reichova / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Radost českých hokejistů: I jednoznačné zápasy v jejich podání nejsou nuda.

Reklama

Hokejová reprezentace na mistrovství světa přejela Norsko 7:2, fanoušci jsou v euforii. Výsledek přitom není podstatný, vítězství nad outisderem se očekávalo. Mnohem důležitější je způsob, jakým k němu hokejisté došli. Český hokej bavil i za již rozhodnutého výsledku.

Článek

V hokeji se nálady často mění ze dne na den, čeští hokejisté ale euforii v kabině i na tribunách bratislavského stadionu udrží přinejmenším do pondělí. Na nečekaně dominantní vystoupení proti Švédsku totiž v sobotu navázali i suverénní výhrou 7:2 nad Norskem.

Následující zápas s Ruskem tak bude nejspíše i přímým soubojem o první místo ve skupině B. A tedy o patrně nejpřijatelnějšího soupeře pro klíčové čtvrtfinále.

Národní tým má po dvou zápasech plný počet bodů a dvanáct nastřílených branek. To je, světe, div se, jeho nejlepší vstup do mistrovství světa od roku 2007.

„Bruslili jsme celých šedesát minut, dali sedm gólů. Jeden z přesilovky, jeden z oslabeni. Za mě to byl dobře zvládnutý zápas. Neměli jsme po Švédech nosy na hoře, dobře se připravili. To je strašně důležité,“ prohlásil spokojený kapitán týmu Jakub Voráček.

Vedle něj oslnil fanoušky především obránce Filip Hronek, jenž dvěma góly a jednou asistencí potvrdil svou klíčovou roli v české defenzivě i všechny předpoklady, že z něj roste obránce světové úrovně. S velkou chutí hrál i rovněž dvougólový útočník Michael Frolík, jehož trefa v oslabení na 3:1 odrazila jediný nádech jinak bezradného soupeře.

Samotné vítězství nad Norskem tak podstatné není, protože se od české reprezentace jednoduše řečeno očekávalo. Bylo povinností. Mnohem důležitější je, jakým způsobem k němu hokejisté došli. Jejich nadšení a hokej nenudily ani za zcela rozhodnutého stavu. A to tady dlouho nebylo.

Jejich nápadité akce, sebevědomá sóla i důraz a nasazení v osobních soubojích zdobily utkání do posledních minut. Český tým přistoupil se stoprocentním nasazením i k zápasu, který na jiných turnajích býval tuctový. A to v závěru utkání ocenil nejen na svém Facebooku i nejlepší hokejista české historie Jaromír Jágr, který utkání sledoval přímo v Bratislavě. Když jej zabrala kostka na ledě, zaťal pěst a donutil tribuny k bouřlivému aplausu.

„Potěšilo mě, že jsme ve všech herních situacích zahráli, jak jsme potřebovali. V jednom oslabení jsme inkasovali. Malovali jsme si to, ale na ledě pak nesplnili. Jinak jsme ale zlepšili souhru i vhazování. V naší hře byla mnohem lepší změna rytmu v napadání a pak následném odstoupení. Tohle už začíná fungovat, všechno si začíná sedat,“ řekl trenér Miloš Říha.

Zápasy s papírově slabšími týmy bývají nevyzpytatelné, jeho poslední předchůdci by mohli vyprávět. Na šampionátu v Moskvě před třemi lety národní tým na úvod šokoval vítězstvím 3:0 nad domácí sbornou, následně pod vedením Vladimíra Vůjtka ztratil bod v zápase s Lotyšskem.

Nepříjemné vzpomínky mají hokejisté i na sobotního soupeře. V Paříži před dvěma lety musel pro změnu Josef Jandač novinářům vysvětlovat, proč Norsko v základní skupině jeho tým porazil vyloženě utrápeně 1:0 až v prodloužení.

V sobotu bylo vše jinak: Hokejisté ve všem navázali na páteční výkon a dali jasně najevo, že nechtějí nic podcenit. Kapitán Jakub Voráček navíc drží tým svými slovy jednoduše řečeno při zemi.

„Kolikrát máš turnaj výborně rozehranej a pak se něco zese*e ve čtvrtfinále a můžeš jet domů. Je dobře, že hrajeme dobře. Věříme si, dáváme góly, hrajeme dobře dozadu a gólmani chytají výborně. Ale říkám, je to nakonec všechno o jednom zápasu. Teď záleží, v jaké pozici se do něj dostaneme. Pro náš tým přinesl tenhle víkend hodně plusů, ale čeká nás hodně těžký oříšek,“ řekl Voráček.

„Tým nepodlehne nějaké euforii. Jsou v něm lídři, kteří to umravní. My budeme také apelovat na to, že nám nic neskončilo. Turnaj pro nás teprve začíná,” dodal Říha.

Reklama

Doporučované