Hlavní obsah

Když musíte v Praze změnit doklady k autu: přes půl města, z fronty do fronty

V Praze jsou registr vozidel a řidičů vedle sebe. Vyřídit potřebné věci najednou ale nejde.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Vše na jednom místě, jak slibují politici? Kdepak: v Praze to u řidičáků a techničáků nejde, ani když jsou registry v jedné budově.

Článek

Do Prahy se z jiných míst v Česku loni podle Českého statistického úřadu přistěhovalo přes 22 800 lidí. Zároveň se 6415 pražských párů vzalo a 2715 rozvedlo, což zpravidla obnáší změnu příjmení. Dohromady se tak úřední údaj o bydlišti či jménu změnil pro asi 30 tisíc lidí.

Kdokoli z nich má auto, musí si podle současných zákonů změnit i řidičský průkaz a tzv. malý technický průkaz. To v Praze na první pohled není nijak zvlášť byrokraticko-logisticky obtížný úkol. Registr řidičů je sice jen jeden - kousek od metra Vyšehrad - ale hned vedle je i registr vozidel.

Tady techničáky neděláme

Teoreticky by tak mělo jít v podstatě „na jeden zátah“ vyřídit jak řidičák (na registru řidičů), tak malý techničák (na registru vozidel). To ale nejde. Registr vozidel na Vyšehradě totiž změny techničáků jako jediný v Praze nedělá. Upozorní vás na to hned po vstupu cedule, tak i úřednice za přepážkou.

Odkáže vás na kterýkoli jiný z pěti pražských registrů vozidel, což znamená zpravidla desítky minut dlouhou cestu z Vyšehradu.

Čím nelogické rozdělení agend zdůvodňuje magistrát nebo jak se pravidla změní, když přijdete k přepážce s kamerou, uvidíte ve videu nahoře.

Bydliště z řidičáků zmizí příští rok

Alespoň částečně se situace „sama“ zlepší od příštího července. To totiž začne platit novela zákona o provozu na pozemních komunikacích a z řidičáků zmizí kolonka bydliště. To znamená, že už nebudete muset při každém meziměstském stěhování žádat o nový řidičský průkaz, jak to po vás zákon chce dnes.

Ti s novými či staronovými příjmeními mají ale smůlu - při vyřizování si nejspíš užijí i nadále cestování po Praze.

Reklama

Doporučované