Hlavní obsah

Když ne pistole, tak alespoň taser? Smrt kardiaka prohlubuje spor o výbavu britské policie

Policista s taserem.

Reklama

Rodina bývalého prvoligového britského fotbalisty Daliana Atkinsona se dočkala zásadního posunu ve vyšetřování jeho smrti. Policista, který bývalého hráče birminghamského klubu usmrtil taserem, si vyslechl obžalobu z vraždy. Pokud ho soud v prosinci uzná vinným, stane se prvním policistou v Británii odsouzeným za vraždu za posledních 20 let. V době, kdy britské ministerstvo vnitra plánuje rozšířit užívání elektrických paralyzérů, na sebe případ strhl velkou pozornost.

Článek

Osmačtyřicetiletý Atkinson se za neupřesněných okolností připletl ke rvačce před domem svého otce v anglickém městě Telford asi hodinu a půl po půlnoci v půlce srpna 2016. Policie obdržela telefonát s hlášením o „obavách o bezpečnost jednotlivce" napsal britský list The Times. Podle Guardianu policisty zavolal znepokojený soused Atkinsonova otce.

Na místo dorazil policista s kolegyní a při Atkinsonově zadržení použil elektrický paralyzér. Asi hodinu a půl poté v nemocnici lékaři konstatovali smrt bývalého útočníka anglické nejvyšší fotbalové soutěže a to v důsledku zástavy srdce. Podle fotbalistovy rodiny Atkinson trpěl delší dobu problémy se srdcem. Není zcela zřejmé, jakého protiprávního jednání vůči Atkinsonovi se měl zasahující policista dopustit.

Policista je teprve čtvrtým strážcem zákona za posledních 20 let, kterého britská prokuratura obžalovala z vraždy v souvislosti s výkonem služby. V žádném z dosavadních případů podle The Times policista nebyl uznán vinným. Soudní slyšení, které má začít 9. prosince, bude tentokrát ještě peprnější. Na vině je kvůli aktuálním sporům o zlepšení výbavy britských pochůzkářů.

Teroristi měli nože, já jen obušek

Byli jako smečka vlků. Policista Wayne Macques, který se postavil teroristům v Londýně, poprvé promluvil.Video: AP, Reuters, Ruptly

Britští pochůzkáři jsou s výjimkou Severního Irska tradičně vybaveni jen obuškem. Zbraně mají k dispozici jen policisté se zvláštním výcvikem. Tasery od roku 2007 mohou využívat i pochůzkáři, ovšem i k tomu potřebují zvláštní výcvik. Ze 123 000 policejních konstáblů ho v Anglii a Walesu má jen 17 000.

Nová ministryně vnitra Priti Patelová v září oznámila, že chce používání taserů rozšířit a vyčlenit na to 10 milionů liber. Důvodem je rostoucí kriminalita a zejména útoky nožem, jejichž počet je letos vůbec nejvyšší od roku 2010, kdy se tato statistika začala vést. Policejní unie Anglie a Walesu prohlásila, že tasery „chrání policisty, kteří nasazují své životy".

Rozšíření výbavy pochůzkářů je v Británii velkým tématem už roky. Požadavky na její vylepšení a dokonce rozšíření o střelné zbraně s ostrými náboji se naposledy nahlas ozvaly po teroristickém útoku v Londýně v červnu 2017, kdy neozbrojení policisté zasahovali v podstatě holýma rukama proti teroristům.

Jedním z nich byl i Wayne Marques, který se s obuškem v ruce vrhl do boje s trojicí teroristů s noži. Útok v londýnské čtvrti Borough Market Marcques přežil, ale vyvázl s vážným zraněním.

Ne všichni policisté taser chtějí

Loni podle ministerstva vnitra policie taser použila celkem v 17 100 případech. 85 % z nich ale skončilo tím, že policista na podezřelého taser jen namířil a dotyčný se poté, co na svém těle červené terčíky pocházející z mířidla uviděl, nakonec vzdal. K znehybnění elektrickým šokem tak došlo u asi 2 500 případů.

Za posledních 13 let v Británii v souvislosti s použitím taseru zemřelo 18 lidí. Proti širšímu zavádění elektrických paralyzérů je kromě lidskoprávních skupin i část samotných policistů. Například u londýnské policie jich s reformou nesouhlasí 20 %, oznámila to letos v září šéfka Metropolitní policie Cressida Dicková.

Podle studie londýnské policie a Cambridgeské univerzity může zařazení taserů do běžné výbavy policistů zvýšit riziko násilných konfrontací.

Reklama

Doporučované