Hlavní obsah

Když peníze nehrají roli. Plekanec se toužil vrátit „domů”, v Montrealu jej čeká dojemná sezona

Tomáš Plekanec se vrací do klubu, kde strávil prakticky celou svou kariéru v NHL.Video: Adam Sušovský

 

Reklama

Český útočník v sezoně pokoří řadu osobních i historických milníků. Jak a kdy se zapíše do tabulek nejslavnějšího hokejového klubu planety?

Článek

Český hokejista Tomáš Plekanec se vrátil domů. Ale ne do České republiky, na to má z pohledu své hokejové kariéry ještě čas.

Pětatřicetiletý hokejista podepsal novou smlouvu v Montrealu, odkud byl na jaře těsně před play off vyměněn do Toronta. A v dresu nejslavnějšího hokejového klubu planety vstoupí už do své patnácté sezony v NHL.

„Vždycky jsem říkal, že se do Montrealu rád vrátím. A jsem rád, že to tak i dopadlo,” říká Plekanec. Canadiens za něj mimo jiné dostali volbu ve druhém kole letošního draftu. Hned po výměně mu navíc přislíbili, že se v létě může do Montrealu vrátit.

V nové sezoně si v součtu s bonusy v Canadiens vydělá až 3,5 milionu dolarů. Jak se později ukázalo, český útočník tuhle nabídku upřednostnil i před lukrativnější smlouvou, kterou mu nabízelo třeba Chicago. „I pro mě byl Montreal priorita. Měl jsem i jiné nabídky, ale nejprve jsem se chtěl potkat s Marcem Bergevinem (generální manažer Canadiens – pozn. red.). Tohle vůbec nebylo o penězích,” dodal český útočník.

Plekanec tak v dresu milovaného klubu prožije další – a tentokrát velice emotivní – sezonu. Pokud se mu vyhnou vážná zranění, poskočí poctivý centr mezi velikány nejen českého hokeje, ale i nejslavnějšího klubu planety.

Plekanec se stane teprve jedenáctým Čechem, který v NHL odehraje tisíc zápasů. Jubilejní večer by měl prožít 6. října na ledě Pittsburghu. Bude to hned druhý zápas v sezoně. O měsíc později, 15. listopadu, pak v Calgary odehraje i jubilejní tisící zápas v dresu Montrealu. Jako teprve šestý hráč v historii klubu.

„Na tohle jsem strašně hrdý. Nikdy jsem si nepředstavoval, že budu hrát v NHL takovou dobu, navíc v jednom týmu. To je parádní. Tohoto si strašně moc cením,” říká Plekanec. Ten by navíc do Vánoc měl v počtu odehraných zápasů za Canadiens poskočit na páté místo v historických tabulkách před Claude Provosta s 1005 zápasy.

Před ním už budou jen velikáni Henri Richard (1256 utkání), Larry Robinson (1202), Bob Gainey (1160) a Jean Béliveau (1125). Všem pod střechou Bell Center visí dresy s jejich vyřazeným číslem.

A to už, co do počtu odehraných zápasů, Plekanec (981) v Montrealu stihl předčít Maurice Richarda (978) nebo Guy Lafleura (961).

„Spousta novinářů už mi to říkala. Vím přibližně termíny, kdy se ty zápasy budou hrát. Ale může se stát spousta věcí, může přijít zranění, nemusím mít formu. Nerad tyhle věci moc plánuju,” usmívá se Plekanec, jenž se na sezonu tradičně připravuje spolu s hokejisty Kladna doma v České republice.

Video: Jak se trénuje hokej v létě

V Praze otevřeli nové centrum pro hokej, trénují v něm děti i reprezentanti. Byli jsme se podívat.Video: Seznam Zprávy

Plekanec se tak stane nejvěrnějším Evropanem v klubu, jenž čtyřiadvacetkrát vyhrál Stanley Cup a je zdaleka nejúspěšnějším hokejovým klubem v dějinách. Své zápasy Canadiens hrají v největší aréně NHL, která je už léta vyprodaná. Koupit vstupenku na zápas Montrealu oficiální cestou je prakticky nemožné.

Lístky na jednotlivé zápasy v Montrealu v minulé sezoně byly nejdražší v celé lize. A to i přesto, že Canadiens neodehráli vůbec dobrou sezonu a dlouho dopředu bylo jasné, že nepostoupí do play off.

I to potvrzuje výjimečnost Plekancovy kariéry i respekt, jakého se mu od Montrealu dostává.

„Tisící zápas a tohle všechno za Montreal, ale tyhle milníky souvisí jen s tím, jak dlouho tam jsem. Pro mě vždycky byly důležitější ty týmové vidiny. Já teď věřím, že budeme mít silnější tým než loni a doufám, že postoupíme do play off,” burcuje Plekanec, jenž v květnu po šampionátu v Dánsku ukončil reprezentační kariéru.

Reklama

Doporučované