Hlavní obsah

Když po mé smrti zůstane kus mého DNA, věřím, že mě zase jednou dají dohromady, říká fotograf Robert Vano

Moje místa Roberta Vana.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Fotografem chtěl být už od dětství, když dostal k Vánocům svůj první fotoaparát. Sen se mu ale splnil až v jeho šestatřiceti letech. „Říkal jsem mu vždycky, jestli ty se staneš fotografem, sním vlastní čepici. Byl totiž technický analfabet. Ale měl obrovský talent a hrozně moc chtěl, no a vidíte, vyšlo mu to,“ říká Vanův kamarád od studentských let Richard Zoli.

Článek

Robert Vano se narodil ve slovenských Nových Zámcích, po maturitě emigroval do USA, kde se nejprve živil rukama. Potom se ale dostal na prestižní kadeřnickou školu a začal se tím docela úspěšně živit. Byl tak dobrý, že si mohl dovolit založit vlastní salon. V té době byl na vrcholu, pohyboval se v prostředí newyorské smetánky, vydělával spoustu peněz. Jenže potom přišel rychlý pád – začal brát drogy a neuměl s tím přestat.

Jsem celý život mezi lidmi, proto jsem rád, když přijdu domů a už nikoho nevidím. Žiju sám, protože to tak chci, říká fotograf Robert Vano.

Intimní zpovědi Roberta Vana.Video: Seznam Zprávy

Finančně se zruinoval a jeho salon zkrachoval. Byl na dně a málem přišel o život. Zachránil ho až jeho věrný kamarád Richard Zoli a vrátil ho zpátky do života. Vano se postavil zase na nohy a začal znovu. Tentokrát už jako fotograf. Prosadil se ve světě módy, fotil přední top modelky i hvězdy z Hollywoodu. Proslavil se pak zejména mužskými akty.

Po pádu komunistického režimu se usadil v Praze, kde žije doposud. A chce tady i zemřít. Také proto se před časem rozhodl přijmout poněkud zvláštní dar od jedné z obdivovatelek jeho práce. Hrobku na Olšanských hřbitovech. „Je tady pochovaná maminka té paní, co mi hrobku darovala, Hermína Soukupová. A já jsem se jí přišel představit, nechtěl jsem, aby mě na ni jen tak hodili,“ vysvětluje Robert Vano u hrobky. „Řekl jsem – dobrý den paní Soukupová, vaše dcera mi věnovala tuhle hrobku a já tady budu ležet s vámi, jestli je to ok,” dodává s úsměvem Vano a pokračuje: „Kdyby to šlo, byl bych raději, kdyby mě pochovali do země. Protože když mě spálí, nezbude po mně žádné DNA. A já pořád věřím, že jednou přijde doba, kdy mě díky kousku mého DNA zase znovu dají dohromady.“

Jaká místa jsou pro Roberta Vana důležitá, kde rád tvoří a proč žije sám? Uvidíte v pořadu Moje místa.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Televizi Seznam i na Facebooku.

Reklama

Doporučované