Hlavní obsah

Když přestane foukat, zapne se. Křetínský staví v Irsku záložní elektrárnu

Foto: ČTK/Miroslav Chaloupka, ČTK

EPH Daniela Křetínského plánuje výstavbu paroplynové elektrárny na západě Irska.

Reklama

Britská dceřiná společnost Energetického a průmyslového holdingu Daniela Křetínského plánuje výstavbu paroplynové elektrárny na západě Irska. Má sloužit jako záložní zdroj.

Článek

Britská společnost EP UK Investments, která spadá do EPH tuzemského byznysmena Daniela Křetínského, plánuje postavit na západě Irska velký energetický zdroj o výkonu 299 megawattů.

Na začátku září plán posvětil irský úřad An Bord Pleanála, který rozhoduje o velkých strategických infrastrukturních projektech. Nyní tak bude společnost moci požádat o územní rozhodnutí západoirské město Galway, a začít tak plánovat stavbu.

„Doporučuji, aby společnost Forestdream (formálně žádající firma, kdy účastníkem řízení je i EP Energy Developments, pozn. red.) byla informována o tom, že navrhovaná výstavba sestávající z elektrárny s plynovou turbínou s otevřeným cyklem, a rovněž pomocné připojovací infrastruktury, nespadá do působnosti zákona o plánování a rozvoji z roku 2000, a že může v první instanci podat žádost o územní rozhodnutí Radě hrabství Galway,“ uvedla v rozhodnutí úřadu Sarah Lynch, úřednice zodpovědná za rozhodnutí o projektech. Žádost byla podána 19. května 2021.

Nová elektrárna bude stát v areálu společnosti Tynagh Power Station, kde už funguje paroplynová elektrárna o výkonu 400 megawattů. Tu v Irsku Křetínského EPH získala v roce 2019 v rámci nákupu balíku britských aktiv. Společnost EP UK Investments tehdy získala 80procentní podíl, zbývajících 20 procent elektrárny vlastní Bran Keogh, který podniká ve větrné energetice.

Budoucí elektrárna a přilehlá infrastruktura bude podle žádosti ležet na pozemku o rozloze 2,91 hektarů, který se nachází v historickém důlním komplexu Tynagh. Pozemek v sousedství stávající budovy elektrárny je v současné době využíván jako parkoviště, sklad a administrativní budova.

Mluvčí EP UK Investments nechtěla své plány pro SZ Byznys komentovat.

Proud nebude

Jak upozornil irský list Independent, vlastníci elektrárny Tynagh plánují vynaložit na stavbu nové paroplynové elektrárny s výkonem 299 megawattů přes 100 milionů eur (2,5 miliardy korun).

Elektrárna má sloužit jako záložní zdroj elektřiny pro národní síť v případě, že výroba z obnovitelných zdrojů energie nebude stačit k pokrytí poptávky. Využívat se má také ve špičkách, kdy je po energii největší poptávka. Nová elektrárna tak má pomoct zajistit bezpečnost dodávek v rámci přechodu na obnovitelné zdroje energie.

EPH – Energetický a průmyslový holding

  • Základ Křetínského impéria.
  • Křetínský jej začal budovat v roce 2001 pro finanční skupinu J&T, jejímž byl zaměstnancem.
  • V prvních letech EPH rostl i díky spolupráci s ČEZ, od níž nakoupil významná aktiva.
  • Roku 2009 se EPH vyčlenil do samostatného holdingu, v němž držely J&T a PPF Petra Kellnera po 40 procentech. Křetínský získal 20 procent a zařadil se mezi české miliardáře. EPH měl tehdy obrat 30 miliard Kč, vlastnil dvě desítky českých firem, zaměstnával šest tisíc lidí.
  • V roce 2014 z EPH odešel Petr Kellner, investice mu po pěti letech vynesla přes 10 mld. Kč. V té době už EPH vlastnil plynovody na Slovensku, doly a elektrárny v Německu a černouhelný důl v Polsku. Křetínský zvedl svůj podíl na 37 procent, zbytek zůstával partnerovi J&T Patriku Tkáčovi a investorům kolem J&T.
  • Dnes EPH působí v devíti evropských státech. V posledních letech investuje do zelených technologií. V Itálii, Francii a Velké Británii má elektrárny na biomasu, v Irsku a Německu postavil velkokapacitní bateriová úložiště.

Majitelé elektrárny Tynagh museli před vlastní žádostí o zahájení stavby požádat o posouzení úřad An Bord Pleanála, který rozhoduje o strategických projektech Irska. Energetické zdroje o výkonu přesahujícím 300 megawattů jsou považovány za strategické zdroje, proto bude výkon nového zdroje 299 megawattů.

Irsko čelí, podobně jako Británie a státy evropského kontinentu, potenciálnímu nedostatku elektřiny, jelikož se postupně odstavují uhelné zdroje a nové jsou často teprve ve stádiu plánů.

Reklama

Doporučované