Hlavní obsah

Žaloba za přerušenou Modlitbu. Zákrok policie na mítinku hlavy státu jde k soudu

Incident z mítinku prezidenta Miloše Zemana skončil u soudu.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Pět lidí podalo žalobu k soudu. Nelíbí se jim, jak proti nim policisté zakročili při mítinku prezidenta Miloše Zemana.

Článek

Jedna z nejznámějších kontroverzí doprovázejících mítinky Miloše Zemana v regionech skončí až u soudu.

Kvůli incidentu, při němž byl loni v listopadu zadržen v Lipníku nad Bečvou muž, který před projevem prezidenta pouštěl skladbu Modlitba pro Martu, podala skupina lidí žalobu na policii a Ministerstvo vnitra.

Žalující dávají k soudu způsob, jakým přítomní policisté proti kritikům hlavy státu zasáhli.

„Moji klienti se rozhodli dát najevo mírnou, dokonce nonverbální formou protest proti dlouhodobým názorům a postojům prezidenta,“ řekl advokát Jan Kalvoda. Ten zastupuje pětici lidí, kteří žalobu podali.

V žalobě pak připomíná, že na průběhu protestu se prezidentovi kritici předem dohodli i s místními policisty. Jenže zásahová jednotka krajské policie jejich demonstraci ukončila. Než dohrála píseň, zvukaře Jaroslava Hensla policie zadržela a odvezla ho k výslechu.

Žalobu na policii už dříve podali advokáti zadrženého zvukaře. Další žalobu nyní ke Krajskému soudu v Olomouci podává i dalších pět protestujících. Stěžují si na to, že policie zasáhla do jejich práv na svobodný projev.

Žalujícím se nelíbí, že je policie natáčela

Jedním z těch, kdo žalobu také podal, je Simona Hradílková. Její otec, bývalý ministr vnitra Tomáš Hradílek loni na protest proti Zemanově kandidatuře na post prezidenta držel několik dní hladovku.

„Jsme přesvědčeni, že bylo zasaženo do našich práv,“ řekla Hradílková. „My jsme nikoho neomezovali. Nikdo na puštěnou skladbu nereagoval negativně. Policie nám předem dala instrukce, aby nebyla ohrožena bezpečnost prezidenta,“ dodala.

„Shromáždění, ať je přítomen pan prezident nebo není, není shromáždění, které je svolané za účelem potlesku řečníkovi - prezidentovi. To je místo, kde má úplně každý právo na svobodu projevu,“ prohlásil Kalvoda.

Žalobou chtějí dosáhnout toho, aby soud potvrdil, že byl zásah policie nezákonný. Nelíbí se jim také to, že si policie protestující natáčela.

Vedení policie: Zásah byl v pořádku

K soudu si chtějí pozvat desítky svědků. Bude mezi nimi starosta Lipníku nad Bečvou, který zásah policie kritizoval. K soudu by měl ale také přijít prezident Miloš Zeman.

Policie už loni v listopadu veškerá pochybení odmítla. Teď policejní prezidium na otázky Seznamu týkající se podané žaloby neodpovědělo. Odkázalo jen na svou starší tiskovou zprávu. V ní policie píše, že byl zákrok oprávněný.

Ministerstvo vnitro pak pro Seznam uvedlo, že žalobu ještě od soudu nedostalo. Tak se k ní nemůže vyjadřovat.

Reklama

Doporučované