Hlavní obsah

Když se budou řešit dotace, půjdu za dveře. Babiš píše do Bruselu, že se ho nový předpis EU netýká

Premiér Andrej Babiš napsal dopis eurokomisaři pro rozpočet Güntherovi Oettingerovi.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Seznam získal pětistránkový dopis, který napsal český premiér Andrej Babiš do Bruselu.

Článek

Když bude vláda řešit evropské dotace, odejde český premiér Andrej Babiš za dveře. A když by měla přijít řeč s ministry z jeho kabinetu na téma unijní dotace, nebude se s nimi o tom bavit.

Tak chce Babiš například postupovat, aby se vyhnul porušování pravidel ohledně střetu zájmů. Už v polovině prosince 2018 také opustil vedení Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy. To byl ale zatím nejspíše poslední ústupek, který hodlá premiér v tomto případě udělat.

Seznam to vyčetl z dopisu, který Andrej Babiš před koncem loňského roku poslal eurokomisaři pro rozpočet Güntherovi Oettingerovi. Jde o reakci na slova Oettingera, který je přesvědčený, že je Babiš ve střetu zájmů.

V dopise, který do Prahy loni poslal, uvedl třeba to, že český premiér je jediným beneficientem svěřenských fondů, do kterých byly převedeny jeho akcie společnosti z holdingu Agrofert.

Andrej Babiš v pětistránkovém dopise, který Seznam získal a doposud detaily z něj nebyly zveřejněny, popisuje, co už udělal, aby pravidla neporušoval. Přímo u spolupracovníků eurokomisaře Oettingera pak Seznam ověřil, že tento Babišův dopis dostali.

„Co se týče dopisu, který zmiňujete, můžeme potvrdit, že jsme odpověď českých úřadů obdrželi,“ napsala mluvčí komise pro oblast rozpočtu Andreana Stanková.

Zároveň Stanková připomněla, že Agrofert a firmy z jeho holdingu nedostanou žádné dotace z Evropských strukturálních a investičních fondů, než bude případ dořešen.

Zda bude eurokomisaři stačit to, co Babiš v dopise uvádí, zatím není zřejmé. Podle dostupných informací komise nyní vyčkává na výsledky auditu, které probíhaly na českých úřadech. Pak se teprve budou podrobněji zabývat Babišovými tvrzeními z tohoto dopisu.

Ministři o střetu zájmu premiéra Andreje Babiše. Video: Seznam Zprávy

Nový předpis se mě netýká, tvrdí Babiš

Podle svých slov důležitý argument uvádí Babiš hned na začátku. Jak píše, nový unijní předpis pro souběh rozhodovacích rolí a byznysu – takzvaný článek 61 – se ho vůbec netýká.

„Premiér není ani účastník finanční operace ani jiná osoba podle článku 61 nového nařízení, jelikož se přímo, nepřímo a ani ve smyslu sdíleného řízení nepodílí na plnění rozpočtu, jeho přípravě ani kontrole,“ napsal Babiš v dopise Oettingerovi.

Předseda kabinetu dále uvedl, že ani přípravu rozpočtu není možné považovat za konflikt zájmů. Jde podle něj totiž o kolektivní rozhodnutí celé vlády. A pak také Babiš píše, že vláda připravuje vizi rozpočtu, řešení evropských fondů ale mají na starosti jednotlivé úřady.

Babiš: Střet zájmů jsem vyřešil dávno

Podle Babiše se navíc od 2. srpna (dne, kdy začal platit nový předpis) do 17. prosince 2018 nekonalo žádné zasedání vlády, kde by se téma Evropských strukturálních a investičních fondů řešilo. Nezasedala ani Rada pro Evropské strukturální a investiční fondy.

„Je evidentní, že od chvíle kdy finanční regulace vstoupila v platnost, nenastala situace, v níž by se jakákoliv osoba, včetně premiéra, mohla byť teoreticky dostat do situace, že by se podílela na jednání ve smyslu článku 61,“ stojí dále v dopise.

Babišova vláda však řešila třeba zastropování dotací pro zemědělské podniky. Což je případ, který by se mohl dotknout i Agrofertu. Zatímco Evropská komise chce dotace omezit, česká vláda tvrdí, že by velkým firmám měly zůstat vysoké dotace.

Andrej Babiš rovněž připomněl, že už v únoru 2017 vložil své firmy do dvou svěřenských fondů. Jenže podle Oettingera premiér vazby na tyto fondy nezpřetrhal. Působí v nich totiž Babišovi nejbližší spolupracovníci nebo manažeři Agrofertu.

Aby podmínky splňoval, musel by Babiš tyto fondy přetvořit na takzvané „slepé trusty“. On ani jeho rodina by pak neměli mít možnost zjistit, co se v „trustech“ děje a zda politické rozhodnutí mu přineslo nějakou výhodu.

České projevy v Evropském parlamentu. Video: Seznam Zprávy

Zároveň Oettinger také uvedl, že pokud by Babiš podmínky nesplňoval, mohly by firmy Agrofertu přijít o dotace z Evropské unie nadobro.

Podle výročních zpráv přitom načerpal celý holding (včetně zahraničních dcer a vnuček) předloni na provozních dotacích, které se vyplácejí za hektar či chované zvíře, celkově přes 1,3 miliardy korun. Dalších skoro 700 milionů pak připutovalo na investičních dotacích spojených například s modernizací výroby.

Babiš o změnách svěřenských fondů v dopise však nic neuvádí. Na závěr ještě napsal, že přehled svého majetku zveřejňuje, a tak jsou podle něj další opatření nadbytečná.

Zda premiér porušuje zákon o střetu zájmu, řeší i české úřady. Černošičtí úředníci zatím Andreji Babišovi, jak uvedlo Právo, dali za pochybení pokutu 200 tisíc korun. Babiš se ale proti tomu odvolal.

Reklama

Doporučované