Hlavní obsah

Když se Joe potkal s Vladimirem. Mocní lídři na prahu nové studené války?

Foto: Profimedia.cz

Checkpoint na téma rusko-amerických vztahů.

Reklama

Článek

Diplomatickou událostí roku se stalo jednání Vladimira Putina s Joem Bidenem ve švýcarské Ženevě. Nový díl podcastu Checkpoint rozebírá dynamiku mezi dvěma politiky i možnosti nové studené války.

„Vztah mezi Ruskem a USA je na nejnižším bodě od studené války,“ připouští v Checkpointu americký novinář Mike Eckel z Rádia Svobodná Evropa. Přesto je podle něj předčasné hovořit o nové studené válce. Původně totiž šlo především o rivality stejné síly. Rusko bylo součástí Sovětského svazu, dnes je o mnoho slabší, politicky i ekonomicky.

V bodě mrazu jsou mocnosti zejména kvůli diplomatickým roztržkám a otázkám lidských práv. Obě země v nedávné době vzájemně vyhostily diplomaty, USA mají vůči Rusku uvalené sankce. Americká strana navíc hlasitě kritizuje uvěznění opozičního předáka Alexeje Navalného.

Ženevský summit je podle Eckela důležitý v tom, že otevře dialog. Joe Biden i Vladimir Putin se ve vysoké politice pohybují už dlouhá léta. Znají se a vědí, co od sebe čekat.

„Není mezi nimi žádná speciální chemie,“ popisuje vzájemný vztah lídrů světových mocností novinář. Podle něj je Joe Biden přirozeně přátelský a kontaktní. Oproti němu si Putin většinu času drží „poker face“ a vážnost.

Před Ženevou se Putin s Bidenem oficiálně naposledy viděli v roce 2011 v Moskvě. Tehdy byl Putin premiérem a Biden viceprezidentem. Joe Biden podle Eckela po nějaké době řekl médiím, jak vypadalo jednání za zavřenými dveřmi: „Parafrázuji, ale víceméně řekl něco jako: Podíval jsem se Putinovi do očí a neviděl jsem tam duši, on nemá žádnou duši. Ve své podstatě Biden nerozuměl Putinovi a Putin nerozuměl Bidenovi,“ vypráví v podcastu.

To, o co se Rusko, respektive Vladimir Putin, snaží, je, aby bylo Rusko považované za důležitého světového hráče. „Putin chce sedět v křesle vedle Bidena a ukázat, že Rusko je zpět a připravené na hru. Chce řešit globální problémy a řešit je – chce přispět do řešení problémů na Blízkém východě, v Íránu, klimatických změn nebo covidu. Chce ukázat, že Rusko ‚is great again,“ odkazuje Mike Eckel na heslo Bidenova předchůdce Donalda Trumpa.

Středeční summit ruského a amerického lídra nakonec skončil podle očekávání. Tedy s žádným překotným výsledkem, nicméně s příslibem dalšího jednání. Putin s Bidenem se ale dohodli na návratu velvyslanců do obou zemí. „Obě strany jsou naladěny k jednání. Žádné nepřátelství. V mnohých otázkách máme rozdílné postoje. Ale projevila se touha porozumět si navzájem,“ prohlásil o setkání Vladimir Putin.

Proč se dnes nedá hovořit o studené válce, ale spíše o žhavém míru? Kde nachází Rusko se Spojenými státy společné téma? Co na to Evropská unie a Čína? Poslechněte si nejnovější díl podcastu Checkpoint s Mikem Eckelem v přehrávači nahoře nebo v podcastových aplikacích.

Checkpoint

O aktuálním světovém dění s Jolanou Humpálovou (@Jolana_H) a jejími kolegy ze zahraniční redakce.

Poslouchejte každý čtvrtek na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů Checkpointu najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv zde. Svoje tipy, postřehy, nápady i připomínky nám posílejte na audio@sz.cz.

O Checkpointu na sociálních sítích pište s hashtagem #CheckpointSZ.

Reklama

Související témata:

Doporučované