Hlavní obsah

Když se maturita nestihne, dopočtou ji z předchozích vysvědčení

Foto: Profimedia.cz

Pro maturity je klíčové datum 1. června.

Reklama

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga předpokládá, že by se žáci mohli do škol vrátit ve druhé polovině května. Přesný termín maturit chce ministr vyhlásit až po znovuotevření škol.

Článek

Státní maturity se budou konat tři týdny po návratu studentů do školních lavic, plánuje ministerstvo školství.

Jednotné přijímací zkoušky na střední školy se uskuteční dva týdny po znovuotevření škol.

A pokud se školy neotevřou do 1. června, ministerstvo vystaví maturitní vysvědčení na základě předchozích studijních výsledků.

S ohledem na časové hledisko bude letos ze společné části maturity vypuštěna písemná část z českého a cizího jazyka a dělat se bude jen didaktický test. Ten budou místo organizace Cermat vyhodnocovat samy školy.

Konkrétní termín jednotné přijímací zkoušky a státní maturity pak stanoví ministerstvo podle toho, kdy skončí současná opatření kvůli epidemii COVID-19.

Tento plán předloží ministr školství Robert Plaga vládě. „Pokud návrh dnes schválí vláda, pošle jej ministerstvo školství k projednání Poslanecké sněmovně v nejbližším možném termínu. Je pravděpodobné, že se jím poslanci budou zabývat už zítra,“ uvedl ministr školství. Zkrácení letních prázdnin kvůli dohnání výuky ministerstvo školství neplánuje.

Podle ministra školství budou oproti minulým letům zkráceny termíny pro vyhodnocení výsledků jednotné přijímací zkoušky, aby se uchazeči o studium dozvěděli vzhledem k okolnostem výsledek co možná nejdříve.

Ředitelé, kteří se rozhodli dělat i školní část přijímacích zkoušek, stanoví jejich nové termíny v souladu s harmonogramem, který určí MŠMT.

„U maturit bude klíčové, zda se školy otevřou do 1. června 2020. Pokud ano, budou maturity probíhat sice ve zjednodušené, ale obdobné podobě jako každý rok. Pro případ, že se školy do 1. června 2020 neotevřou, obsahuje návrh v zájmu jistoty maturantů náhradní řešení,“ říká ministr Plaga.

Pokud nebude k 1. červnu školní docházka na střední školy obnovena, má být maturitní vysvědčení vystaveno na základě studijních výsledků žáka z posledních tří vysvědčení.

Pokud žák v posledním ročníku v pololetí neprospěl, škola mu umožní vykonat komisionální přezkoušení, aby mohl v případě úspěchu maturitní vysvědčení získat také, závěrečné zkoušky u učebních oborů by pak podle návrhu proběhly podle podobných podmínek jako zkoušky maturitní.

Školy jsou uzavřeny od 11. března. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v neděli uvedl, že uzavření škol by se mělo rušit jako jedno z posledních opatření, a to zřejmě na přelomu května a června.

K maturitám se podle statistik Cermatu přihlásilo 79 972 středoškoláků a k závěrečných zkouškám se loni přihlásilo zhruba 27 500 učňů. Státní maturita se původně měla konat v dubnu a na začátku května.

Reklama

Související témata:

Doporučované