Hlavní obsah

Když se nechováte dospěle, my budeme! Australští studenti demonstrovali proti vládě

Australští studenti protestují proti nečinnosti vlády ohledně globálního oteplování.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Studenti oznámili, že jde o první z vlny stávek. Podpořili je rodiče i učitelé.

Článek

Tisíce studentů ve více než dvaceti australských městech vyšly do ulic místo vyučování, aby protestovali proti nedostatečným opatřením australské vlády v boji s globálním oteplováním. Podle agentury AP se ke studentům připojili i jejich rodiče a učitelé.

Na předem ohlášenou demonstraci dříve tento týden reagoval australský premiér Scott Morrison, který podle BBC protest označil za aktivismus. Jeho vláda prý globální oteplování zvládá obstojně.

Studenti i žáci se proti Morrisonovu osočení ostře ale slušně vymezili transparenty i provolávanými hesly. Podle BBC se někteří z oslovených studentů protestů zúčastnili právě kvůli Morrisonovu prohlášení.

Loving this sign at the Melbourne #ClimateStrike pic.twitter.com/64FnzZqQjy

— Moira Cully 🏳️‍🌈 (@mkcully) November 29, 2018

Podle The Guardian jedna ze studentek v Sydney v proslovu řekla, že jde o první z vlny stávek.

Jedenáctiletá žačka Lucie Atkin-Boltonová podle The Guardian řekla, že ji politici zklamali. „Když děti udělají nepořádek, dospělí nám řeknou, abychom to uklidili a je to v pořádku,“ řekla Lucie, „ale když naši vůdci udělají nepořádek, nechají ten úklid na nás.“

Austrálie v rámci Pařížské klimatické dohody slíbila snížit emise o téměř třicet procent do roku 2030. Na začátku týdne OSN zveřejnilo zprávu, ze které vyplynulo, že Austrálie i další státy neudělaly žádný pokrok ve snížení emisí. Letošní rok byl jedním ze čtyř nejteplejších od začátku měření globálních teplot v půlce 19. století. Ze zprávy také vyplývá, že teplota planety by se mohla zvýšit až o 5° Celsia, což je dvakrát více, než vědci předpokládali.

Reklama

Doporučované